Hoppa till innehållet

Arte

Från Wikipedia
Arte
Arte
Lanserad1992
Nedlagdno value
ÄgareARTE France
ARTE Deutschland TV GmbH
LandFrankrike Frankrike
Tyskland Tyskland
HuvudkontorFrankrike Strasbourg, Frankrike
WebbplatsArte.tv

Arte är en fransk-tysk tv-kanal lanserad 1992. Programutbudet kretsar främst kring konst och kultur. Artes studior ligger i Strasbourg och Baden-Baden.

Kanalen är utpräglat tvåspråkig. Text på kanalen brukar oftast förekomma på båda språken och det finns två ljudkanaler tillgängliga. Tv-kanalen har en högre procentuell tittartidsandel i Frankrike än i Tyskland.

Artes kontor i Strasbourg.

Kanalen har sitt ursprung i den franska kanalen La Sept. La Sept stod för La Société d'édition des programmes de télévision, men det var en tydlig ordlek då "La Sept" på betyder "den sjunde" eller "sjuan" på franska (sedan tidigare fanns det sex franska kanaler).

Tv-kanalen Arte lanserades den 30 maj 1992. Samma år började den sända i det franska marknätet på de frekvenser som den nedlagda privata kanalen La Cinq tidigare använt. Detta frekvensutrymme kom senare att under dagtid disponeras av La Cinquième. I och med starten och utbyggnaden av marksänd digital-tv får Arte utökat utrymme i både Frankrike och Tyskland. Utöver detta har Arte sedan starten funnits tillgänglig via kabelnät och satellit-tv.

Kanalen har samarbetsavtal med Sveriges Television och Rundradion Ab vilket innebär att man genomför vissa samproduktioner.

Arte ägs av två företag:

Externa länkar

[redigera | redigera wikitext]