Askahögen

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Askahögen är platsen för ett maktcentrum under vikingatiden i Aska i Hagebyhöga socken norr om Vadstena i tidigare Aska härad i Östergötland.

"Storhög" visade sig vara stor vikingahall[redigera | redigera wikitext]

Askahögen ansågs länge vara en storhög, ett gravmonument. Med hjälp av georadar upptäcktes år 2013 en omkring 47,5 meter lång och omkring 14 meter bred hallbyggnad, en vikingahall på Askahögens plana topp.[1] Detta långhus har dubbla vägglinjer, fyra ingångar och en möjlig eldstad i de centrala delarna av huset. Pålarna som bar upp huset har en diameter på omkring 1 meter. Likheter finns med Fornsigtuna (från 1600-talet känt som Signhildsberg) vid Mälaren och Lejre i Danmark. Allra mest påminner planlösningen om det nyligen delvis utgrävda stora hallhuset i Gamla Uppsala. Avståndet mellan de dubbla väggarna är dock mindre i Gamla Uppsala. En mycket likartad planlösning tyder på nära kontakter mellan de båda platserna, men i vissa avseenden påminner arkitekturen om de danska ringformade fästningarna av Trelleborg-typ.

Rikhaltiga fynd tyder på kungligt maktcentrum[redigera | redigera wikitext]

Aska-hallen uppfördes under 700- eller 800-talet. Aska kan under 800-talet antas ha varit säte för en kung som härskade över Östergötland.[2] För det talar också ett tidigare fynd av ett förnämligt Frejasmycke[3] av silver i en kvinnograv några hundra meter väster om Aska by. Vidare har hittats ett silverhängsmycke föreställande en vikingatida krigare. Dessa vikingatida fynd gjordes 1920 i mycket rikt utrustade gravar som även innehöll hästutrustningsdetaljer, förgyllda berlocker och en orientalisk bronskanna.[4] I åkrarna runt Askahögen hittades under början av 2000-talet med hjälp av metalldetektor fragment av spännbucklor, en kedja och en silverfiligranpärla daterade till 900-talet.

Centralplats[redigera | redigera wikitext]

Platsens karaktär av centralplats markeras av att inte långt söder om Aska ligger det ena av Sveriges två Götala, vilket betyder Götarnas helgedom alternativt Odens helgedom. Endast en kilometer från Aska, i Klåstad, har resterna av en träkyrka (stavkyrka) med tidigkristna gravmonument påträffats, liksom en senare rundkyrka. Träkyrkan är Östergötlands äldsta kända kyrka, daterad till 1000-talets första hälft. Klåstad kan ha tagit över som en av flera centralplatser i samband med övergången till kristendomen då makten förefaller ha decentraliserats till flera kyrkplatser.[5] Aska kan för en tid ha behållit rollen som tingsplats med tanke på häradet med samma namn.

Oval form[redigera | redigera wikitext]

Askahögens mått är ca 55 x 18 meter, vilket betyder att den har en oval form. Högen reser sig 3 meter över den omgivande marken. Långhuset var placerat på den flata ovansidan av högen.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ "Askahögen är en vikingahall", Corren 8 december 2014 samt Martin Rundkvist & Andreas Viberg (2014) "Geophysical Investigations on the Viking Period Platform Mound at Aska in Hagebyhöga Parish, Sweden", Archaeological Prospection
  2. ^ Martin Rundkvist & Andreas Viberg (2014)
  3. ^
    Amulet Freyja (copy of find from Hagebyhöga) 2010-10-31
    Foto på bronskopia av Freja-smycket
  4. ^ Emma Karlsson Aska Mellangård, RAÄ 45 Aska 8:14 Rapport 2007.17 Östergötlands länsmuseum
  5. ^ Anders Carlsson & Kenneth Jonsson "Askahögen och Elias Brenners guldmynt", Myntstudier 2012:2 december, sid 35

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]