Rundkyrka

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Exempel på en rundkyrka, Solna kyrka
En dansk rundkyrka, Østerlars kyrka, med strävpelare och tillbyggnader, bland annat ett kor med en välbevarad oputsad absid.

En rundkyrka är en typ av tornliknande kyrkobyggnad som, förutom för gudstjänsten, byggdes även i försvarssyfte.

Byggnadstypen karaktäriseras av att långhuset är runt och följaktligen benämns rundhus. Orsaken till att välja denna arkitektur är att det är lättare att försvara en rund byggnad då man får bättre överblick över omgivningen och det blir svårare att gömma sig i skrymslen och vrår omkring byggnaden (därför är en del torn runda).

Karaktäristiken utmärker sig mer precist av att rundkyrkan breder ut sig kring en lodrät mittaxel. Rummet saknar riktning. Det som sker, sker i rummets mitt; närvaro, kommunikation och därmed delaktighet underlättas.

Det finns, när det gäller rundkyrkor, angivet en viss förbindelse till tempelriddarna i Tempelherreorden. Den heliga gravens kyrka i Jerusalem, som är en centralkyrka, anses då som en förebild för rundkyrkorna. Tempelriddarna var också militärer i kyrkans tjänst, så kopplingen till försvarskyrkor kan vara befogad. Förbindelsen är nog dock indirekt såvitt det angår de nordiska rundkyrkorna.

Medeltida rundkyrkor[redigera | redigera wikitext]

Sverige[redigera | redigera wikitext]

I Sverige finns åtta bevarade medeltida rundkyrkor:

Det har funnits fler, nu försvunna och rivna rundkyrkor i Dimbo och Agnestad i Västergötland, i Klosterstad och Tjärstad i Östergötland samt i Helsingborg i Skåne.

Efter medeltiden har centralkyrkor byggts, som påminner om rundkyrkor: Trefaldighetskyrkan i Karlskrona och Skeppsholmskyrkan i Stockholm, Katarina kyrka i Stockholm med flera. Det finns också moderna rundkyrkor (som har en rund form) i Skövde, Sankt Lukas kyrka, samt i Växjö, Mariakyrkan. Men de räknas inte till de medeltida försvarsrundkyrkorna av naturliga skäl.

Danmark[redigera | redigera wikitext]

I Danmark finns sju bevarade rundkyrkor. De mest kända rundkyrkorna i Norden finns på Bornholm som har följande fyra bevarade exemplar:

Övriga tre bevarade rundkyrkor i Danmark är följande kyrkor:

En modernare rundkyrka är Østervangkirken i socknen Glostrup Sogn på Själland, men då den uppfördes1967-1970 skiljer den sig väsentligt från de övriga.

England[redigera | redigera wikitext]

I England finns fyra medeltida rundkyrkor:

Ungern[redigera | redigera wikitext]

Sankta Anna kyrka, Kallósd, Ungern

I Ungern finns fyra medeltida rundkyrkor:

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar och källor[redigera | redigera wikitext]