Atacama Large Millimeter Array

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
ALMA som det såg ut i november 2011.

Atacama Large Millimeter/Submillimeter Array, förkortat ALMA, är en radioteleskopgrupp i Atacamaöknen i Chile. ALMA består av 66 sammanlänkade radioteleskop som tillsammans ger en upplösning på 0,01 bågsekunder. ALMA färdigställdes och invigdes 2013, men vetenskapliga observationer med teleskopet inleddes redan 2011.[1][2][3]

ALMA är det största projektet i världen inom markbaserad astronomi och är ett internationellt samarbetsprojekt med framför allt Europa och Nordamerika som aktiva partner. Även Japan och Taiwan deltar i projektet.

ALMA använder tekniken interferometri för att studera universum i millimeter- och submillimetervåglängder.[4]

Ett mindre teleskop av samma typ, APEX, som svenska Onsala rymdobservatorium delvis ansvarar för, är i drift på samma högplatå. Det byggdes bland annat som en "vägvisare" åt ALMA genom att kartlägga universums källor av millimeter- och submillimeterstrålning.

Observationer[redigera | redigera wikitext]

Planetbildning runt HL Tauri.

2014 publicerades en bild framtagen av ALMA, som visar en protoplanetär skiva runt den unga stjärnan HL Tauri i Oxens stjärnbild. Det var första gången bildbevis på en protoplanetär bildning skapades. Radiosignalerna fogades ihop på ett sätt som gjorde att man lyckades filtrera bort de stoftmoln som annars skymmer stjärnan.[5]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”ALMA - På jakt efter våra kosmiska ursprung”. ESO. http://www.eso.org/public/teles-instr/alma/. Läst 5 april 2016. 
  2. ^ ”ALMA öppnar ögonen”. ESO. http://www.eso.org/public/sweden/news/eso1137/. Läst 18 april 2012. 
  3. ^ 'Trio ger nya möjligheter för ALMA' (pressmeddelande hos ESO)
  4. ^ Information om ALMA hos ESO Arkiverad 12 november 2010 hämtat från the Wayback Machine.
  5. ^ von Heijne, Thomas (6 november 2014). ”Unik bild på ungt planetsystem bekräftar gamla idéer”. svt.se. Sveriges Radio. http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/unik-bild-pa-ungt-planetsystem-bekraftar-gamla-ideer. Läst 31 juli 2016. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]