Oxen (stjärnbild)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För andra betydelser, se Oxen (olika betydelser).
Oxens stjärnbild (Taurus).
Stjärnhopen Plejaderna.

Oxen (Tauruslatin), ibland kallad "Tjuren", är en omisskänlig och ljusstark stjärnbild på den nordligaste delen av ekliptikan. Centralt i stjärnbilden ligger en V-formad asterism, Hyaderna, vilken är en fysisk öppen stjärnhop av samhöriga stjärnor. Markant inom området för Hyaderna finns den orangeröda stjärnan Alfa Tauri, med namnet Aldebaran, som dock inte är kopplad till Hyaderna, utan ligger emellan dessa och Solsystemet. I en lång förlängning ut ifrån V:ets spetsar ligger stjärnorna Beta Tauri, El Nath, och Zeta Tauri. Markant i stjärnbilden är också Plejaderna, en annan närbelägen öppen stjärnhop. Oxen var en av de 48 konstellationerna, som listades av astronomen Klaudios Ptolemaios i hans samlingsverk Almagest. Påståenden har gjorts, att Oxens stjärntecken inte råder under samma tid som den gjorde då den upptäcktes för runt 3000 år sedan. Det stämmer till viss del, men skillnaden är inte stor som t ex Parke Kunkle beskriver det. Om det ens har skett en förändring, så handlar det om några dagar, och inte veckor. Oxen håller från 1 maj till 11 juni idag.

Stjärnor i Oxen[redigera | redigera wikitext]

Stjärnan Aldebaran av första magnituden är en orange jättestjärna av typ K5III på 68 ljusårs avstånd. Dess namn är ett av våra arabiska stjärnnamn, på klassisk arabiska heter det الدبران (ad-dabarān) och betyder den efterföljande, och syftar till att stjärnan går upp strax efter Plejaderna på himlen i öster.

Mytologi[redigera | redigera wikitext]

Oxen står på vakt på stjärnhimmeln för att skydda plejaderna från jägaren Orion. Ibland sägs den också symbolisera tjuren från Kreta, som blev far till monstret Minotaurus.

Övrigt[redigera | redigera wikitext]

Oxen är Blekinges landskapsstjärnbild.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]