Atari

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Atari Games logotyp
Atari 1040ST

Atari (Nasdaq: ATAR) är ett företag som grundades 1972 av Nolan Bushnell och Ted Dabney som skapade spelautomaten Pong. Namnet 'Atari' är en japansk term från brädspelet Go (se Atari (go)) som kan beskrivas som schacktermen 'schack' för vilken pjäs, eller grupp av pjäser, som helst. Bushnell hade Go som favoritspel och tyckte att Atari var ett bra namn på ett företag.

Den första Pong-automaten installerades mot ägarens vilja på en bar vid namn Andy Capps efter att Bushnell lyckats övertala ägaren. Senare samma dag ringde ägaren Bushnell för att felanmäla automaten. Felet berodde på att maskinen direkt blivit så populär att myntboxen blivit full. Succén var ett faktum och automaterna började serietillverkas.

Atari var länge nummer ett som speltillverkare med succéer som Breakout, Asteroids, Tempest, Gauntlet och många fler. Atari tillverkade även spelkonsoler och hemdatorer.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Nolan Bushnell och Ted Dabney grundade 1972 företaget Syzygy. De upptäckte samma år att namnet redan var taget och döpte om företaget till Atari.

1976 sålde Nolan Bushnell Atari till Warner Communications för 28 miljoner dollar. På grund av meningsskiljaktigheter med Warner, tvingades Bushnell två år senare bort från Atari.

1984 splittrades Atari Inc. och arkaddivisionen döptes om till Atari Games Inc.[1] Atari Games behöll rättigheterna att använda logotypen och namnet Atari Games på arkadmaskiner, samt rättigheterna till all arkadspelshårdvara som tillverkats 1972–1984. Rättigheterna för Ataris division för konsumentelektronik såldes till Jack Tramiels företag Tramel Technology Ltd., som döptes om till Atari Corporation.[2][3] 1996 slogs Atari Corporation samman med hårddisktillverkaren JT Storage (JTS),[4] och blev en enhet inom detta företag.

1998 köpte leksakstillverkaren Hasbro rättigheterna till namnet Atari och dess spelserier. 2001 köptes Hasbro Interactive upp av Infogrames och den 7 maj[förtydliga] tillkännagav Infogrames att man officiellt byter namn till Atari.

Nya konsoler[redigera | redigera wikitext]

Några spel har givits ut på nytt i skepnad av retrodesign. Det finns bland annat en handkontroll som är tillverkad av Jakks Pacific som innehåller ett flertal inbyggda spel. Förutom allt-i-ett-lösningen från Jakks Pacific finns även konsolerna Atari Flashback och Atari Flashback 2. De har också gjort en helt ny konsol som ska heta Ataribox senare kallad Atari VCS.

Spelkonsoler och hemdatorer av Atari[redigera | redigera wikitext]

Atari har under åren skapat många maskiner:

Spelkonsoler[redigera | redigera wikitext]

Datorer[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]