Bärbar dator

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Typisk laptop/ultrabook av märket Asus
Äldre bärbar dator med tillbehör.

En bärbar dator, laptop[1] eller portföljdator[2][3] är en persondator utformad så att den är lätt att bära med sig, till skillnad från en stationär dator.

Utformning[redigera | redigera wikitext]

En bärbar dator kan i dess utseende jämföras med en portfölj. Locket som man viker upp är en plattskärm, denna döljer tangentbordet i stängt läge. Under tangentbordet döljer sig datorns komponenter. För att komma åt datorns inre vid en uppgradering, skruvas vanligen tangentbordet eller någon av luckorna på datorns undersida bort.

Tidiga bärbara datorer (se Osborne 1 och Compaq) såg annorlunda ut. De var stora som skrivbordsdatorer men utrustade med bärhandtag. Tangentbordet agerade "lock" som skyddade skärmen, som ofta var en CRT. Denna form av bärbara datorer finns kvar än idag, om dock endast i liten skala för särskilda behov då de kan byggas kraftigare än en vanlig bärbar dator. De har ofta goda uppgraderingsmöjligheter eftersom de i stor utsträckning kan använda samma komponenter som en skrivbordsdator. Detta medför dock att datorn blir otympligare och tyngre, och kallas därför skämtsamt för "släpbar dator".

Skillnader mellan stationära och bärbara datorer[redigera | redigera wikitext]

En bärbar dator kan vanligtvis utföra samma saker som en stationär, men kostar oftast mer för samma prestanda samt att de blir varmare då det är något sämre luftgenomströmning i chassit, det senare kan avhjälpas med en så kallad kylplatta. Fram till mitten av 2000-talets första decennium hade de flesta bärbara datorer en enhetsanslutning av typen PC Card/ExpressCard som kan användas för att ansluta exempelvis modem, nätverkskort, USB eller Firewire-adaptrar med samma kontakttyp. Dessa anslutningar återfinns sällan på stationära datorer eller bärbara datorer tillverkade från 2010-talet och framåt. För att spara plats kan seriella och parallella anslutningar saknas på bärbara datorer, vilket leder till minskad bakåtkompatibilitet med äldre tillbehör. Det finns dock adaptrar för dessa kontakter att ansluta i USB-uttagen.

Strömförbrukning[redigera | redigera wikitext]

En bärbar dator kan vanligtvis användas ett fåtal timmar innan det inbyggda batteriet behöver laddas igen.

För- och nackdelar med bärbara datorer[redigera | redigera wikitext]

Fördelar

 • Smidigt att kunna ha med datorn överallt.
 • Tar lite plats.
 • Fungerar även vid strömavbrott, förutsatt att batteriet är laddat.
 • Man kan ha vilken ställning man vill och använda datorn, till skillnad mot en stationär dator då man måste inta en position.

Nackdelar

 • Stöldbegärlig, då den är lätt att stjäla ur vikt- och storlekssynpunkt.
 • Få möjligheter till uppgradering eller utbyggnad.
 • Bärbara datorer är dyrare än motsvarande skrivbordsdatorer med samma prestanda.
 • Blir lättare överhettade

Netbook[redigera | redigera wikitext]

Netbook är en typ av bärbar dator som i regel är mindre storleksmässigt än en vanlig laptop. En netbook brukar väga omkring 1 kg och priset som är relativt lågt brukar ligga på bara några tusenlappar. De första netbook-datorerna började säljas i Sverige under 2008. Marknadens första netbook tillverkades av Asus, modellen hette Eee PC och släpptes år 2007 i USA. Till Sverige kom den i början av 2008 med en vikt på 0,990 kg, 8,9" skärm, storlek av 225 × 165 × 35 mm (Bredd*Djup*Höjd) med kraft nog att spela youtube och mpeg4 video i fullskärm.

Under 2010-talet har surfplattor i stor utsträckning ersatt netbookarna. Produktkategorin representeras dock fortsatt via en del mindre laptops, ofta av typen/märket Chromebook (webb-baserad dator installerad med Android).

Ultrabook[redigera | redigera wikitext]

Ultrabook är Intels benämning på ultraportabla laptops. Bland kraven för att klassas om ultrabook är att tjockleken uppgår till max 21 mm och vikten understiger 1,3 kg. [4]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ SAOL – Svenska Akademiens ordlista: laptop
 2. ^ Lingärde, Ulf, 1944-2001. (1994 ;). Nya dataordboken : 2762 dataord förklaras på ren svenska : [en kvalitetsbok från tidningen Computer Sweden] (Rev. uppl). IDG/Books. sid. 182. ISBN 91-88310-37-X. OCLC 186042583. https://www.worldcat.org/oclc/186042583. Läst 10 februari 2020 
 3. ^ Laptop i SO-rummet
 4. ^ Ultrabook.se Arkiverad 9 oktober 2016 hämtat från the Wayback Machine.