Atlet (företag)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Atlet AB
Antal anställdaca 1000
Grundat1958
Global närvaro47 länder
Omsättningca 1,8 miljarder SEK
HuvudkontorMölnlycke, Sverige
Utveckling & ProduktionMölnlycke, Sverige
ÄgareNissan Forklift Europe
Webbplatshttp://www.atlet.se

Atlet är ett företag som tillverkar och marknadsför inomhus- och utomhustruckar. Man tillhandahåller också tjänster relaterade till truckar och materialhantering, såsom logistikanalys, utbildning och service. Huvudkontor, tillverkning, utveckling och utbildningslokaler ligger i Mölnlycke, strax utanför Göteborg.

Atlet är en del av Nissan Forklift Co. Ltd och har dotterbolag i Belgien, Danmark, Frankrike, Norge, Nederländerna, Storbritannien, Sverige, Tyskland och USA. Återförsäljare finns i ytterligare 36 länder.

Historia[redigera | redigera wikitext]

1958 startade Knut Jacobsson företaget Elitmaskiner i Göteborg. Företaget tillverkade då truckar enbart för inomhusbruk. 1966 bytte Elitmaskiner namn till Atlet.

De första åren tillverkade företaget handstaplare. Runt 1960 dominerades marknaden av ledstaplare och skjutstativtruckar. Knut Jacobsson uppfann då ståstaplaren, som hade en lyftkapacitet jämförbar med skjutstativtrucken, men kunde användas i smalare gångar, tack vare patenterade sidostabilisatorer.

Under 1970-talet började Atlet utbilda truckförare. Därefter fortsatte teknikutvecklingen med dataprogram för simulering av hanteringslösningar i lager, automatiska truckar och mobilt terminalsystem. Mellan 1988 och 1994 deltog Atlet i ett utvecklingsprojekt i samarbete med läkare och arbetsterapeuter. Det resulterade i Tergo®, en skjutstativtruck med ergonomiska lösningar som miniratt och flytande armstöd.[1]

2007 köptes Atlet AB av Nissan Forklift, ett dotterbolag till Nissan Motor Company.[2] Atlet ingår i Unicarriers som är en sammanslagning av Nissans och Hitachis respektive trucktillverkning.

Atlet-truck-models.jpg

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Atlet, Henrik Moberger, Tärnan Reportage AB 2008. ISBN 978-91-633-1924-2
  2. ^ http://www.atlet.com/se/company/our-company-and-history

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]