Avogadros tal

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Uppslagsordet ”Avogadro” leder hit. För kemisten Avogadro, se Amadeo Avogadro.
Amadeo Avogadro

Avogadros tal, ofta kallad Avogadros konstant (förr även Loschmidts tal[1]), är en fysikalisk konstant som anger antalet atomer eller molekyler i en mol av en substans. Dess exakta värde är:

[2][3]

Talet kan ses som förhållandet mellan massenheten gram och atommassenheten (u), vilket är det antal molekyler som behövs för att få lika många gram som molekylmassan av ett ämne. En mer direkt definition av Avogadros tal är antal atomer per 12 gram i 12C. En tydligare men inte helt exakt definition är antal nukleoner i 1 gram materia.

Storleken på Avogadros tal är jämförbar med antalet observerbara stjärnor i universum.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Konstanten är uppkallad efter Amadeo Avogadro (17761856). Han publicerade 1811 en artikel där han postulerade att alla gaser, vid samma temperatur, tryck, och volym innehåller samma antal molekyler. Därför föreslog Jean Perrin år 1909 att kalla antalet molekyler i en mol för Avogadros konstant.

Den första beräkningen av atomernas storlek och antalet atomer i gas gjordes 1865 av Josef Loschmidt i hans arbete "Zur Grösse der Luftmoleküle", där han utgick från kända värden för medelfriväglängden av luftmolekyler och kombinerade det med vätskors volym.[4] Perrin bestämde Avogadros tal utifrån Einsteins teori för Brownsk rörelse, vilket gav honom Nobelpriset i fysik 1926.

I samband med den omdefiniering av flera enheter, framförallt kilogram, ampere och kelvin, som 2019 gjordes av Internationella kommittén för vikt och mått (Bureau International des Poids et Mesures, BIPM), valde man också att fastlägga ett exakt värde på Avogadros tal och definiera mol utifrån detta fastlagda värde, istället för att definiera det som antal nukleoner per gram materia av en viss typ (där 12C har använts som referens).

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]