Bad Deutsch-Altenburg

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Vapen Karta
AUT Bad Deutsch-Altenburg COA.jpg Map at hainburg an der donau.png
Delstat: Niederösterreich
Distrikt: Bruck an der Leitha (HL)
Yta: 12,6 km²
Invånare: 1 441 (2008)
Läge: 48° 8' N,16° 54' O
Website: www.bad-deutsch-altenburg.gv.at
Museum Carnuntinum

Bad Deutsch-Altenburg är en köping och en kommun i den österrikiska delstaten Niederösterreich. Bad Deutsch-Altenburg är belägen vid Donaufloden ca 20 kilometer nordöst om distriktshuvudstaden Bruck an der Leitha.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Bad Deutsch-Altenburg omnämndes för första gången 1297. Samhället uppstod vid en äldre borg från 1000-talet och blev köping 1579. Bad Deutsch-Altenburg var redan under romartiden känd för sin varma jodsvavelkälla och blev tidigt kurort.

Stadsbild och sevärdheter[redigera | redigera wikitext]

Bad Deutsch-Altenburg präglas av många borgarhus i Biedermeierstil. På en backe står kyrkan, en romansk pelarbasilika (byggd kring 1213) med gotiskt kor och torn från 1300-talet, och det senromanska benhuset från mitten av 1200-talet.

Mitt emot Bad Deutsch-Altenburg på andra sidan Donaufloden ligger nationalparken Donau-Auen.

Museer[redigera | redigera wikitext]

I kommunen och grannkommunen Petronell-Carnuntum finns ruinerna efter den romerska provinshuvudstaden Carnuntum och ett romerskt legionsläger, vars utgrävningsplats idag är en arkeologipark som kan besökas. Fynd från Carnuntum är utställda på museet Carnuntinum i Bad Deutsch-Altenburg.

Näringsliv[redigera | redigera wikitext]

Som kurort och nära nationalparken Donau-Auen samt arkeologiparken Carnuntum är Bad Deutsch-Altenburg ett viktigt turistcentrum med mer än 100 000 övernattningar årligen.

Kommunikationer[redigera | redigera wikitext]

Bad Deutsch-Altenburg är belägen vid väg E 59 (Wien-Bratislava).