Österrikes kommuner

Från Wikipedia
Österrikes statsskick
Coat of arms of Austria
Denna artikel ingår i en artikelserie
Konstitution
Författningen
Lagstiftande makt
Nationalrådet
Förbundsrådet
Revisionsverket
Ombudsman
Statsskick
Förbundspresidenten
Förbundsregeringen
Förbundskanslern
Minister
Domstolsväsen
Författningsdomstolen
Förvaltningsdomstolen
Regioner
Förbundsländer
Lantdagen
Förbundslandsregeringen
Distrikt
Kommuner
Direkt demokrati
Folkomröstning
Folkinitiativ
Politiska partier
SPÖ, ÖVP, FPÖ, NEOS, PILZ
Övrigt
Europakonventionen
Europeiska unionen
Förenta nationerna
Österrikes författningssamling
Österrike-portalen

Österrikes kommuner (tyska: Gemeinde Österreichs) är de administrativa enheterna för lokal självstyrelse i Österrike. Den kommunala självstyrelsen i Österrike är inskriven i författningen, medan den kommunala organisationen regleras av lagar på förbundslandsnivå. Österrike har en enhetlig kommuntyp.

Österrike har 2 093 kommuner[1] (per 1 januari 2023) med i genomsnitt 4 350 invånare. Bara 87 kommuner har fler än 10 000 invånare.

En kommun tillhör normalt ett distrikt. Det finns 79 distrikt som består av totalt 2 078 kommuner. Resterande 15 kommuner är städer med egen statut (tyska: Statutarstadt), vilket innebär att de även handhar de uppgifter som annars är ålagda distriktet. Wien är både kommun och förbundsland.

201 av kommunerna har benämningen stad (tyska: Stadt) och 704 av kommunerna har benämningen köping (tyska: Markt). Dessa benämningar har dock ingen rättslig innebörd.

Varje kommun har ett kommunfullmäktige (tyska: Gemeindevertretung eller Gemeinderat) som väljs i allmänna val samt en kommunstyrelse (tyska: Gemeindevorstand eller Stadtrat) som väljs av kommunfullmäktige. Kommunstyrelsens ordförande är borgmästaren som i tre förbundsländer väljs av kommunfullmäktige och i övriga sex förbundsländer direkt i allmänna val.

Kommunernas uppgifter inom den lokala självförvaltningen är dels ålagda (till exempel förvaltning av kommunens förmögenhet, indrivning av kommunalskatt, socialtjänst, räddningstjänst, underhåll av det kommunala vägnätet m.m.), dels frivilliga (kommunala bostäder, viss teknisk service m.m.). Dessutom sköter kommunerna vissa uppgifter på uppdrag av staten som till exempel nationalrådsval, folkräkning, folkbokföring m.m.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Gemeindeverzeichnis” (på tyska) (.ods). Statistik Austria. https://www.statistik.at/fileadmin/pages/453/RegGemVZ.ods. Läst 22 augusti 2023. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]