Badhus

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Centralbadet i juli 2011.
De romerska termerna i Bath.

Ett badhus är ett offentligt hus inrättade för bad, simning eller en kombination av båda. Ibland kallas badhus enbart "badet" eller "simhall". Ett badhus erbjuder i regel även bastubad och simundervisning.

Varmbadhus[redigera | redigera wikitext]

Bland olika typer av badhus kan nämnas de moderna formerna simhall och äventyrsbad, större anläggningar för bastubad och liknande badformer eller ett särskilt hus vid stranden som kan vara del av en badanläggning. Mer exotiska eller äldre former av badhus omfattar bland annat termer (romerskt bad) och hamam (turkiskt bad).

Kallbadhus[redigera | redigera wikitext]

Badhus vid stranden kallas ofta kallbadhus och är avsedda bland annat för att man i dem skall förbereda sig för bad i havet, men kan vid sidan om denna funktion också vara inredda med bastu och liknande. Exempel i Sverige på allmänna kallbadhus är Ribersborgs kallbadhus, Varbergs kallbadhus och Borgholms kallbadhus; privata badhus är i regel betydligt mindre än dessa och då endast avsedda för en familjs bruk. Stockholms första större kallbadhus var Strömbadet, ritat 1882 av arkitekt Axel Kumlien. Badet låg i Riddarfjärden och revs 1936.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]