Bakelsekriget

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Bakelsekriget
Épisode de l'expédition du Mexique en 1838.jpg
Bombningen av San Juan de Ulua 1838.
Ägde rum 27 november 1838 – 9 mars 1839
Plats Mexiko
Resultat Fransk seger
  • Mexikanska regeringen accepterar att betala 600 000 pesos
Stridande
Frankrike Frankrike
Stödda av
USA USA
Mexiko Mexiko
Stödda av
Storbritannien Storbritannien
Republiken Texas Republiken Texas
Befälhavare/ledare
Charles Baudin Antonio López de Santa Anna
Guadalupe Victoria
Mariano Arista
Okänt
Styrka
3 000 3 239 En bataljon
Förluster
8 döda
60 skadade
224 döda eller skadade Inga

Bakelsekriget (spanska: Guerra de los pasteles, franska: Guerre des Pâtisseries), även kallat Första franska interventionen i Mexico eller Första fransk-mexikanska kriget, var ett krig som utkämpades mellan november 1838 och mars 1839.

Bakgrund[redigera | redigera wikitext]

Mexiko hade inte återbetalat ett lån på 1 miljon dollar som tagits i franska banker. Den franska regeringen var fast besluten att med militära medel beskydda sin ekonomiska ställning i Latinamerika och tog tillfället i akt när en fransk sockerbagare, som hade plundrats under en av de många inbördes striderna i Mexico City krävde 600 000 pesos i skadestånd (vilket motsvarade tvåtusen årslöner för en mexikansk arbetare). Då Mexiko vägrade att gå med på denna summa förstörde en fransk eskader genom ett överraskande anfall den mexikanska flottan i Veracruz. Mexiko förklarade då krig mot Frankrike.

Kriget[redigera | redigera wikitext]

Fransmännen besatte staden och fästningen, medan mexikanska styrkor utan framgång opererade mot ockupationsmakten. Det var under en av dessa operationer som Santa Anna förlorade ett ben. Den amerikanska flottan hjälpte, i strid med Monroedoktrinen, liksom trupper från Republiken Texas, fransmännen att upprätthålla en handelsblockad mot Mexiko. Genom Storbritanniens medling kunde en snar fred slutas, i vilken Mexiko gick med på att betala det begärda skadeståndet till den franske sockerbagaren.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]