Svart krontrana

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Balearica pavonina)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Svart krontrana
Status i världen: Sårbar[1]
Artis black crowned crane1.jpg
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
KlassFåglar
Aves
OrdningTran- och rallfåglar
Gruiformes
FamiljTranor
Gruidae
SläkteKrontranor
Balearica
ArtSvart krontrana
B. pavonina
Vetenskapligt namn
§ Balearica pavonina
AuktorLinné, 1758
Synonymer
  • Ardea pavonina Linné, 1758 (protonym)
  • Nordlig krontrana
Hitta fler artiklar om fåglar med

Svart krontrana[2] (Balearica pavonina) är en afrikansk fågelart i familjen tranor, nära besläktad med grå krontrana.[3] Den minskar kraftigt i antal och anses vara utrotningshotad.

Utseende och läte[redigera | redigera wikitext]

Krontranorna är udda, karakteristiska och mycket vackra tranor. Kroppen är huvudsakligen svartaktig, med en ljusare vingpanel, en ljus skär och vit fläck på kinden och en spektakulär gul kronformad huvudtofs. Den mäter ungefär 1 meter på längden, har ett vingspann på 1,87 meter och väger ungefär 3.6 kg. Svart krontrana är mycket lik nära släktingen grå krontrana men har mörkare fjäderdräkt, främst på ryggen som är i det närmaste svart och mer rosa i ansiktet. Lätet är ett gåslikt trumpetande som ofta hörs i flykten.

Flygande svart krontrana

Utbredning och systematik[redigera | redigera wikitext]

Svart krontrana är en afrikansk fågel som förekommer lokalt i Sahelzonen och från Guinea till Etiopien. Den har setts så långt söderut som Kongo-Kingshasa. Arten delas upp i två underarter med följande utbredning:[3]:

Ekologi[redigera | redigera wikitext]

Svart krontrana förekommer på torr savann, men häckar ofta i något våtare habitat. Den skiljer den sig från grå krontrana som föredrar våtare habitat för födosök. De båda krontranorna är de enda tranorna som kan häcka i träd. Som alla tranor lever den av insekter, reptiler och mindre däggdjur.

Svart krontrana i typisk biotop i Kamerun.

Status och hot[redigera | redigera wikitext]

Den svarta krontranan minskar kraftigt i antal till följd av habitatförstörelse och fångst för illegal internationell handel eller domesticering. Internationella naturvårdsunionen IUCN listar den som sårbar.[1]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] BirdLife International 2012 Balearica pavonina Från: IUCN 2013. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.1 www.iucnredlist.org. Läst 6 januari 2014.
  2. ^ Sveriges ornitologiska förening (2018) Officiella listan över svenska namn på världens fågelarter, läst 2018-02-14
  3. ^ [a b] Clements, J. F., T. S. Schulenberg, M. J. Iliff, D. Roberson, T. A. Fredericks, B. L. Sullivan, and C. L. Wood (2015) The eBird/Clements checklist of birds of the world: Version 2015 http://www.birds.cornell.edu/clementschecklist/download, läst 2016-02-11

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]