Balettakademien

Balettakademien vid Jarlaplan i Stockholm

Balettakademien är en del av Folkuniversitetet och finns i Stockholm, Göteborg och Umeå. I Stockholm grundades Balettakademien år 1957 av Lia Schubert. 1967 var Lia Schubert med och grundade Balettakademien i Göteborg tillsammans med Claude Marchant.[1] Sedan 1983 omfattar Balettakademien i Göteborg även en yrkesskola med inriktningarna dans och musikal.

Balettakademien i Stockholm[redigera | redigera wikitext]

Balettakademien i Stockholm har ett kursutbud för såväl amatörer som professionella dansare. Sedan 2005 leds Balettakademien i Stockholm av Jan Åström.

Balettakademien i Göteborg[redigera | redigera wikitext]

Vid Balettakademien i Göteborg utbildas yrkesdansare och musikalartister genom två treåriga yrkesutbildningar. Flertalet studenter har efter utbildningen fått jobb inom sitt fält på privatteatrar och institutionsteatrar och i danskompanier över hela Norden och Europa.[1]

Sedan 2019 leds Balettakademien i Göteborg av Alexandra Topalov. Åren 2012-2019 leddes Balettakademien av Malin Brandeby. Tidigare rektorer för Balettakademien är Lars Anderstam, Bo Westerholm, Ingalill Rask Wagner, Hugo Tham och Lia Schubert.

Tidigare studerande vid Balettakademien[redigera | redigera wikitext]

Lennarth Dahlberg, född 1946, var den första elev utbildad på Balettakademien som fick anställning i Operabaletten. Bland tidigare elever från Balettakademien i Stockholm märks:

Bland tidigare studerande från Balettakademien i Göteborg kan nämnas:

Föreställningar med elever på Balettakademiens Dag i Kungsträdgården den 6 maj 2015.[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Folkuniversitetet.se - Om Balettakademien, läst 29 juni 2012.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]