Baltasar Garzón

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Baltasar Garzón.

Baltasar Garzón Real, född 26 oktober 1955 i Torres, Jaén, Andalusien, är en spansk jurist och före detta domare i Spaniens högsta domstol.

Han blev känd i Spanien i samband med sin roll i rättsprocesser kring ETA, inklusive sin kritik mot den spanska regeringen som han kritiserade för inblandning i halvofficiella dödsskvadroner som motarbetade ETA i Baskien.[1] Han blev internationellt uppmärksammad 1998 för att ha begärt Chiles före detta diktator Augusto Pinochet utlämnad till Spanien, där Garzón hade för avsikt att ställa honom inför rätta för avrättningar och tortyr under Pinochetregimen.

Garzón blev avstängd från sin domarpost 2010 i samband med att han anklagades för att ha överträtt sina befogenheter då han undersökte brott mot mänskligheten begångna av Francoregimen i Spanien. Anklagelserna om överträdda maktbefogenheter baserades på den amnestilag som Spanien införde 1977, som förbjuder utredningar av misstänkta politiska brott begångna före 1976.[2] Han har ansökt om, och fått tillstånd till att ta upp, ett vikariat som rådgivare vid Internationella brottmålsdomstolen i Haag under utredningstiden.[3]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Hamilos, Paul (2008): Profile: Judge Baltazar Garzon, The Guardian 6 mars 2008 Webblänk
  2. ^ SR Ekot 14 maj 2010
  3. ^ Omstridd spansk domare till Haag; Dagens nyheter Webbpublicerat 2010-05-18 kl 22.11 Webblänk