Baltoslaviska språk

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Baltoslaviska språk
Gren av de indoeuropeiska språken Redigera
Språkfamilj Redigera
Undertyp avnostratiska språk
 • mänskligt språk
  • indoeuropeiska språk Redigera

Den balto-slaviska språkfamiljen är en gren av de indoeuropeiska språken. Den består av de baltiska språken (lettiska, litauiska, prusiska) och de slaviska språken (ryska, polska, kroatiska, bulgariska, med flera). Ett hypotetiskt baltoslaviskt urspråk går att rekonstruera, härlett från urindoeuropeiska via regelbundna ljudkorrespondenser, som sedan har givit upphov till de baltiska och slaviska språken.

I början av 1900-talet var relationen mellan de baltiska och slaviska språken omstridd och livligt debatterad. Senare forskning har dock styrkt deras språkliga släktskap[1].

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Balto-Slavic languages, 17 juni 2009.

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Olander, Tomas (2002) (på danska), Det baltoslaviske problem - Accentologien, arkiverad från ursprungsadressen den 2009-02-25, https://web.archive.org/web/20090225173252/http://www.tommeltot.dk/downloads/olander-bsproblem.pdf, läst 24 juni 2009  Arkiverad 25 februari 2009 hämtat från the Wayback Machine. Thomas Olanders doktorsavhandling om accentologiska belägg för de baltoslaviska språkens släktskap