Banjarmasin

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Jalan Lambung Mangkurat, en gata i Banjarmasin.
Banjarmasin på kartan över Indonesien
Red pog.svg
Banjarmasin
Banjarmasin på kartan över Indonesien.

Banjarmasin är en stad på sydöstra Borneo i Indonesien. Den är administrativ huvudort för provinsen Kalimantan Selatan och hade 625 395 invånare vid folkräkningen 2010, på en yta av 72 kvadratkilometer.[1]

Staden ligger på en ö i floddeltat nära den plats där floderna Barito och Martapura möts. Staden är omgiven av floder av varierande storlek och längd, varav de största är Martapura och Nagara. På grund av detta kallas staden "Flodstaden". Banjarmasin är en viktig hamnstad, och ligger centralt till i det resursrika Baritoområdet. Från Banjarmasin utskeppas gummi, peppar, timmer, olja, kol, guld och diamanter. Staden har ett stort oljeraffinaderi och kolgruvor och sågverk finns i området.

På 1300-talet var Banjarmasin del av det hinduistiska kungadömet Madjapahit, men i slutet av 1400-talet övertogs området av muslimska härskare. Nederländerna började bedriva handelsverksamhet i området år 1606. Britterna kontrollerade hamnen under flera kortare perioder. År 1787 blev Banjarmasin ett nederländskt protektorat.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Badan Pusat Statistik, Indonesia; Hasil Sensus Penduduk 2010, Publikasi Provinsi dan Kabupaten Hasil Sementara SP2010 Arkiverad 13 oktober 2010 hämtat från the Wayback Machine. Läst 8 oktober 2010.