Bankhus 90

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Fasad mot Rissneleden.

Bankhus 90 är en kontorsfastighet för Skandinaviska Enskilda Banken (SEB) i Rissne i Sundbybergs kommun, på gränsen till Stockholms kommun. Byggnaden uppfördes 1989–1992 med SEB Fastigheter som uppdragsgivare och Rosenbergs Arkitektkontor AB som arkitekt efter en inbjuden arkitekttävling som utlystes 1987.

Beskrivning[redigera | redigera wikitext]

Bankhus 90 utgör med sin höga slingrande fasad ett betydande inslag i Stockholms stadsbild vid norra infarten i höjd med korsningen Enköpingsvägen/Ulvsundavägen. Även från luften är byggnadens karakteristiska form väl synlig. Mot nordvästsidan och Ulvsundavägen är anläggningen sluten. Här dominerar den böljande, släta fasaden som är klädd med vitt kvadratiskt klinker. Enbart fyra vertikala band med burspråk lättar upp fasaden.

Fasad vy mot Ulvsundavägen.

Mot sydöstsidan och gården bryts byggnadskroppen upp i flera mindre enheter, med olika höjd och fasadbehandling, som arkitekten kallar paviljonger. Här dominerar ljusbeige klinkerplattor och rostfri plåt som fasadmaterial, exempelvis i den runda matsalsbyggnaden. Mot gården ligger även huvudentrén.

Ett galleristråk som löper längs hela byggnaden håller samman entréhall, paviljongerna, matsalen och trapphallar. I varje gavel finns ett glasad trapphus. Kontorslokalerna har gestaltats flexibla; de kan lätt ändras i storlek och funktion. I källarplanet finns parkeringsplatser. Ytterligare parkeringsplatser skapades år 2008 då ett parkeringshus byggdes till som en förlängning mot sydväst, även det ritat av Rosenbergs Arkitekter.[1]

Byggnadens totalyta är 93 000 m2 och 1992 fanns där kontorsarbetsplatser för cirka 1 600 personer, år 2010 arbetade cirka 2 800 personer här. Huset är huvudsakligen uppfört med betongelement och arkitekten tilldelades 1992 Betongelementföreningens Arkitekturpris.

Bankhus 90 var just färdigbyggt under bankkrisen i början av 1990-talet. Det rönte en del kritik och huset blev en symbol för 1980-talets överdrivna byggboom och fastighetsspekulation.[2] En av tankarna med bygget var att etablera bankens huvudkontor i byggnaden men flera viktiga funktioner är fortfarande kvar i sina lokaler vid Kungsträdgårdsgatan 8 i Stockholms innerstad.

Konkurrenten Nordbanken hade mycket långt gångna planer för att uppföra ett intilliggande kontorskomplex på fältet mellan Rissne, Hallonbergen och Enköpingsvägen[3]. Nordbankens byggprojekt avbröts när bankkrisen bröt ut. På den tänkta platsen ligger idag bland annat en Toyota-handlare.

Bilder[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Rosenbergs arkitekter om parkeringshuset Arkiverad 18 augusti 2010 hämtat från the Wayback Machine.
  2. ^ Olof Hultin, 2002, sida 353
  3. ^ Nordbanken: Publicerad årsredovisning 1989

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]