Barlast

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För barlastad ammunition, se Ammunition.
Tank för ballast.

Barlast eller ballast är tillfällig eller permanent placerad last, oftast bestående av vatten, sand, sten eller tackjärn med mera. Barlasten placeras lågt i en båts eller fartygs botten för att öka farkostens stabilitet. Oftast placeras barlasten i kölen och därför säger man ibland kölvikt om barlasten.

Lastfartyg som går olastat tar in ballast i form av vatten i tankar, dessa har invändiga tvärgående och längsgående skott för att förhindra att vattenmängden sätts i rörelse. De tidigare seglande fartygen tog ombord sand som tjänade som riggens motvikt när man seglade på lätten. Användande av barlast, oftast sten, är känt långt tillbaka i båtar och skepps handhavande, även större roddskepp var beroende av barlast för att inte kantra.

Ordets stavning är ibland en källa till diskussion, där det ena lägret hävdar att det stavas med 'r' eftersom det är lasten när skeppet är bart, det vill säga olastat. Det andra lägret pekar på att många andra språk, däribland engelskan, stavar med 'l'. I den svenska översättningen av internationella seglarförbundets redskapsregler används stavningen "ballast".[1]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Kapseglingsreglerna med redskapsreglerna 2005-2008 (Malmö, 2004) redskapsreglerna del 2. C.2.5 sid. 9