Drevning (fartygskonstruktion)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
arbete med att dreva och becka ett träskrov
Drivning av en kravellbyggd fiskebåt
Foto:Boatbuilder
Drevning av träbåt
Drev, träklubba, och drevjärn (rabbar)
Foto:Boatbuilder

Drevning (att dreva, driva) eller (något ålderdomligt) kalfatring (av arabiska kalfata, som betyder asfalt) är en metod att med drevjärn och träklubba driva in drevgarn mellan bordgångar och däcksplankor i en kravellbyggd större båt eller ett träfartyg, i syfte att täta mellanrummen.

Mellanrummet mellan två plankor i en båt eller fartyg benämnes nåt. Drevgarnet är tvinnat lingarn eller hampa behandlat med trätjära. Drevningen är bordläggningens lim i träfartyg. Drevning går till på följande vis. Gammal dålig drev rivs ut med en drevkrok varefter man driver en bordgång i taget för att få en jämn och stum drevning. Drevgarnet slås in hårt till en nivå cirka 4-5 mm från bordläggningen eller däcksplankans yttre eller övre kant. Efter drevning försluts nåten med tjärbeck som är uppvärmt till flytande form.

Nåten på ett fartygsdäck är relativt enkelt att fylla med beck, man använder en så kallad beckhöna. Beckhönan är en större strut av metall, med en rymd av cirka 5 till 8 liter med en konisk järnstång i dess centrum för att kunna stänga till flödet av beck. Hantverkaren drar beckhönan som är fylld med varm flytande beck i eller över nåten, när becket har stelnat kan man skrapa av överflödet samt att värma till nåten med en gasolbrännare. Under vattenlinjen använder man en rundstav med en trasa som dränks i det varma becket påföres i nåten, här kan man inte använda beckhönan. Becket är till för att hålla drevgarnet på plats när fartyget går i sjön.

Man kan även använda någon gummibaserad nåtmassa till att stänga nåten under vattenlinjen eftersom det är enklare att applicera i nåten.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]