Skrov

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Den här artikeln handlar om fartygstermen skrov. För matlagningstermen, se skrov (matlagning).
Konstruktionsritning från akter till för, vänster bildhalva: akterskeppets sektioner, höger bildhalva: förskeppets sektioner.
"Skrovform"
Kravellbyggt skrov under renovering.

Ett skrov är en båt eller ett skepps sidor och botten, bordläggningen utan inredning eller däck. Ett skrov behöver invändigt bottenstockar, spant samt längs- och tvärgående förstärkningar för att uppnå vridstyvhet för att motstå sjögång.

Skrov kan vara byggda av material som är tyngre än vatten, till exempel stål. Skrov som är gjorda av material som är lättare än vatten, kan i teorin flyta även då fartyget fyllts med vatten. Ett skrovs volym är lika stor volym i vatten som skrovet tränger undan enligt arkimedes princip. Ett fartygs flytkraft kallas deplacement; skrovet väger lika mycket som det vatten skrovet tränger undan.

Historiens första skrov anses ha varit de urholkade trädstammar, stockbåtar, som användes under stenåldern. Olika konstruktioner utvecklades genom åren med tillkomsten av bordläggning som är byggd med kravell eller klink på ett skelett som består av stävar och köl samt spant.

Dagens fritidsbåtar har ofta skrov av något plastmaterial eller aluminium samt stål. I i mindre omfattning byggs fortfarande även träbåtar. Stora fartyg har oftast skrov av stål med vattentäta skott med flera sektioner för ökad säkerhet. Dubbelbotten samt dubbel bordläggning förekommer till exempel i moderna tankfartyg. Segelbåtar och motorbåtar byggs även som katamaraner (med två skrov) eller som trimaraner (med tre skrov). Även större snabbgående passagerarbåtar eller färjor har byggts med katamaran- eller trimaranskrov.

Se även[redigera | redigera wikitext]