Battlelore

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För andra betydelser, se BattleLore (brädspel).

Battlelore är en finsk hårdrocksgrupp som spelar epic power metal. Bandet består av sju medlemmar från Villmanstrand, Deras låttexter är inspirerade av J.R.R Tolkiens Sagan om Ringen och i deras texter är många namn och platser hämtade ifrån Tolkiens verk.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Bandet Battlelore skapades av Jyri Vahvanen och Miika Kokkola år 1999. Deras första singel "Warrior's Tale" släpptes samma år. Warrior's Tale blev snabbt omtyckt och populär och de skrev kontrakt med Napalm's Records och släppte år 2000 sin andra singel: "Dark Fantasy". Efter det togs tre nya bandmedlemmar med i bandet. Kaisa Jouhki, Maria och Henri Vahvanen.

Hösten 2001 gjorde de en ny cd, "...Where the Shadows Lie" med skivbolaget Music-Bros studios. Det blev en hit och Battlelore började bli kända internationellt. Kort därefter hoppade T. Havo av bandet och blev ersatt av J. Rautio som ledgitarrist.

Deras andra album Sword's song släpptes våren 2003, även det inspelat på Music-Bros studios. Detta album tog bandets musik till en helt ny nivå och fick stor respons. Efter det startade Battlelore sin första turné runt om i Europa. Battlelores första DVD "The Journey" släpptes tidigt 2004.

I augusti 2004 ändrades bandet radikalt ännu en gång. Patrik Mennander lämnade bandet för att göra en solokarriär och lämnade titeln som Battlelores sångare (vokalist). Hans sista uppträdande tillsammans med bandet blev på en spektakulär händelse på Ringcon, Sagan om Ringens officiella festival i Bonn.

Efter en lyckad europaturné och med två nya bandmedlemmar (Tomi Mykkänen som ny vokalist och Imo Honkanen på bas). Medan Battlelore letade efter en ersättare till Patrik Mennander så bestämde sig Miika Kokkola att även han skulle lämna bandet. Efter att Timo och Tomi övertygat Battlelore att de inte kunde hitta några som kunde mäta sig med Patrik Mennander och Miika Kokkola så lade de ner sökandet.

Battlelores tredje album "Third Age of the sun" spelades in på Sound suite Studios våren 2005. Det blev ett helt nytt koncept med ny musik till deras resa genom Midgård. De började tänka på att skapa en mer passande atmosfär till sin musik. Det hjälpte och de kom upp i "top 40 Album-listan" i Finland strax efter att det släpptes.

Hösten 2006 kom deras fjärde album "Evernight", släppt på Music-Bros Studios. Albumet blev mer storslaget och med hårdare sånger. Även texterna hade blivit djupare och mer personliga. "Evernight" var det mörkaste och mäktigaste Battlelore-albumet och fortsätter vara anhängare av J.R.R Tolkiens episka saga.

Medlemmar[redigera | redigera wikitext]

  • Maria - Keyboard, Flöjt

Tidigare medlemmar:

Diskografi[redigera | redigera wikitext]

Skivor:

Singlar:

DVD:

Källor[redigera | redigera wikitext]

Battlelores officiella webbplats [1]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]