Folk metal

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Folk metal är en subgenre till heavy metal som kombinerar metal med folkmusik. Folk metal kan låta mycket olika beroende på vilken sorts folkmusik som blandas in i musiken. Vanligt bland de nordiska banden är att man blandar svensk och nordisk folkmusik med heavy metal eller black metal; detta kallas ibland även "viking metal". Bland band från Storbritannien är det på motsvarande sätt vanligare att blanda in brittisk folkmusik. Brittiska Skyclad är det band till vilka den största äran för genrens uppkomst kan härledas. Cruachan blandar in irländsk keltisk folkmusik i sin musik som gått från att likna black metal till att påminna mer om folk metal. I södra Europa har en annan typ av folk metal utvecklats, vilken blandar in sydeuropeisk folkmusik. Ett bra exempel inom denna typ av folk metal är spanjorerna Mägo de Oz.

Eftersom folk metal främst bygger på folkmusikinfluenser, kan banden som spelar folk metal påminna om väldigt många olika genrer. Band inom andra metalgenrer kan också ha vissa folkinfluenser utan att vara folk metal. Två exempel på power metal-band som har folkinfluenser är Falconer och Elvenking. Vanligast är dock att folkmusik blandas med power metal samt black metal.

Man brukar oftast dra paralleller mellan folk metal och viking metal som är väldigt snarlikt.

Från Finland kommer många ganska stora folk metal-band som Ensiferum, Korpiklaani och Turisas. Det band som lade grunden för den nordiska folk metallens uppkomst är Ensiferum, som var det första "riktiga" nordiska folk metal-bandet. Bandet Korpiklaani var också aktivt tidigt, dock under annat namn, Shaman, och var mer inriktade på "samisk rock".

En annan subgenre inom folk metal är den som kallas oriental metal som blandar metal med asiatisk folkmusik. Grundarna till denna subgenre är israeliska bandet Orphaned Land som blandar metal med typisk musik från Mellanöstern. Andra kända band inom oriental metal är till exempel Melechesh eller japanska Onmyo-za som blandar metal med japansk folkmusik.