Gothic metal

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Gothic metal är en melodisk och atmosfärisk subgenre till metal utvecklad ur death/doom. Vanlig sättning är trummor, elgitarr, elbas, synth och både kvinnlig och manlig sång. Den kvinnliga vokalisten har ofta en ljus sopranstämma, medan den manliga antingen kan growla eller/och sjunga klarsång. Låttexterna är ofta sorgliga och dramatiska.

Pionjärer inom genren är Paradise Lost, som även har tillskrivits skapandet av genren med skivan Gothic 1991. Andra pionjärer är Anathema , Therion och My Dying Bride. Att den kvinnliga sångerskan backas upp av growls, eller vice versa, kallas beauty and the beast vocals (engelska för "skönheten och odjuret-sång"). Norska Theatre of Tragedy var det första bandet som gav ut en hel skiva med sådan och den har sedan dess använts flitigt inom genren. Andra pionjärer som använt eller använder den är nederländska Within Temptation, norska Tristania och norska The Sins of thy Beloved. The Sins of thy Beloved är också känt för sitt flitiga användande av violin. Type O Negative (från USA), svenska Tiamat och nederländska The Gathering är andra pionjärer.

Gothic metal är en skiftande genre. Band som Moonspell och Cradle of Filth kan sägas ha tagit soundet till black metal och utvecklat en egen variant av genren. I dag är genren också stor i Finland där den har ett säreget sound. De finska banden har ofta manliga klarsångare. Exempel på sådana band är To/Die/For och For My Pain....

Symphonic gothic metal[redigera | redigera wikitext]

Mot slutet av 90-talet började norska Tristania och nederländska Within Temptation använda sig av allt mer symfoniska inslag (se symphonic metal) i sin musik. Within Temptations andra album Mother Earth visade bandets ljusare sida och man förlitade sig helt på sångerskans röst istället för att använda sig av beauty and the beast-vocals. Sedan Within Temptations stora framgångar har en uppsjö av kvinnofrontade gothic metal-band bildats i Europa. Vissa av dessa band har starka influenser av symphonic metal och har ibland också beskrivits som symphonic power metal, sannolikt influerade av det finska symphonic power metal-bandet Nightwish. Exempel på sådana band är After Forever och Epica. Det finns en osäkerhet kring hur sådana band bör kategoriseras, men en tumregel är att en kvinnlig sångerska inte nödvändigtvis innebär ett gotiskt sound.

Band som helt eller delvis spelat gothic metal[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]