Be Kind Rewind

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Be Kind Rewind
GenreKomedi
RegissörMichel Gondry
ProducentGeorges Bermann
Julie Fong
ManusMichel Gondry
SkådespelareJack Black
Mos Def
Danny Glover
Mia Farrow
OriginalmusikJean-Michel Bernard
FotografEllen Kuras
ProduktionsbolagPartizan
DistributionNew Line Cinema
PremiärUSA 22 februari 2008 (USA)
Speltid101 minuter
LandUSA USA
SpråkEngelska
Budget$20 miljoner
IntäkterInrikes
$11 175 164
Utrikes
$16 909 971
IMDb SFDb

Be Kind Rewind ("Var god spola tillbaka") är en amerikansk komedifilm från 2008 med manus och regi av Michel Gondry. I huvudrollerna ses Jack Black, Mos Def, Melonie Diaz, Danny Glover och Mia Farrow.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Jerry (Jack Black) och Mike (Mos Def) är vänner från staden Passaic, New Jersey. Mike jobbar i videobutiken Be Kind Rewind, ägd av Mr Fletcher (Danny Glover), och Jerry på ett skrotupplag. En dag vill Jerry, som bor i husvagn, förstöra elstationen som ligger nära hans bostad, eftersom han tror att strömmen är skadlig för hans hälsa. Han frågar sin vän om han vill vara med och förstöra elstationen, men Mike vägrar. Då bestämmer sig Jerry för att göra det på egen hand, men misslyckas och får en elektrisk stöt och blir magnetiserad.

När Jerry kommer till videobutiken för att prata med sin vän om varför han lämnat honom börjar hans magnetiska kropp att radera alla VHS-videokassetter i affären. För att rädda situationen när den trogna kunden miss Falewicz (Mia Farrow) kommer till butiken för att hyra Ghostbusters - Spökligan, får Mike en idé. I hopp om att miss Falewicz inte ska märka skillnaden, bestämmer han och Jerry sig för att göra en egen kortversion av filmen med den rekvisita som finns tillgänglig.

Ryktet om de "svenskade" filmerna (Jerry hittar på att filmerna är gjorda i det dyra landet Sverige, därav det höga uthyrningspriset) sprider sig och de får hjälp av kemtvättsbiträdet Alma att göra nya versioner av de filmer kunderna vill se, däribland Ghostbusters, Driving Miss Daisy, Rampfeber, Robocop och Rush Hour 2.

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Filmen hade urpremiär 20 januari 2008Sundance Film Festival och världspremiär 22 februari 2008.

Rollista i urval[redigera | redigera wikitext]

Regissören Michel Gondry och skådespelaren Mos Def vid filmens premiär i Paris

Mottagande[redigera | redigera wikitext]

Filmen har fått blandade recensioner. Recensionssajten Rotten Tomatoes redovisar att 65% av kritikerna gett filmen positiva omdömen. Metacritic gav filmen betyget 53 av 100.

Be Kind Rewind hade premiär i 808 biosalonger i USA och Kanada och redovisade $4 miljoner i intäkter, vilket gav filmen en nionde plats i inkomstligan. Totalt har filmen haft cirka $27 miljoner i intäkter runt världen.[källa behövs]

Sweded[redigera | redigera wikitext]

"Sweded" har också blivit populär för privatpersoner att gör egna versioner av kända filmer och ladda upp på Youtube.[1]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]