Beneath a Steel Sky

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Beneath a Steel Sky är ett datorspel från 1994 utvecklat av Revolution Software och utgivet av Virgin Interactive Entertainment. Det är ett peka-och-klicka-äventyr med inriktning på cyberpunk.

Spelet var det andra att använda spelmotorn Virtual Theatre från Revolution Software. Det första var Lure of the Temptress. I augusti 2003 släpptes spelet som freeware och dök även upp på Apples App Store i oktober 2009.

Spelet berör huvudkaraktären Robert, som jagas av polisen i en futuristisk framtid. Med sig har han sin självkonstruerade robot Joey. Spelet har en humoristisk och ironisk ton som passas ihop med cyberpunkstilen för en cynisk samhällsanalys.

Handling[redigera | redigera wikitext]

I en animerad sekvens i spelets direkta början berättas bakgrundshistorien om huvudpersonen Robert. Som ung pojke blev han den enda överlevande efter ett helikopterhaveri i ett ingenmansland, där han snart adopteras av en grupp människor som lever utanför samhället. I slutet av den animerade sekvensen blir Robert tillfångatagen av polisen och spelet börjar i en polishelikopter. Helikoptern havererar ironiskt nog mitt i staden och spelaren släpps ut på stadens gator.

Mycket av spelet baseras på en flykt undan polisen och ofta måste han lura, ljuga eller ta sig undan från polisen.

Tekniska noteringar[redigera | redigera wikitext]

År 2003 släpptes Beneath a Steel Sky som freeware. Tillsammans med ScummVM, ett emulatorprogram, kan man spela spelet på modernare datorer. Även programmet finns tillgängligt utan kostnad.

2009 kom en nyutgåva för Iphone samt Ipod Touch med undertiteln Remastered och skillnaderna mot originalet omfattar bland annat bättre ljudkvalité på musik samt röster, ett kontextkänsligt tipssystem samt helt nya, animerade filmer som för historien framåt - gjorda av Dave Gibbons.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]