Bennys video

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Bennys video
GenreDrama
skräck
RegissörMichael Haneke
ProducentVeit Heiduschka
Bernard Lang
ManusMichael Haneke
SkådespelareArno Frisch
Angela Winkler
Ulrich Mühe
FotografChristian Berger
ProduktionsbolagBernard Film
Wega Film
Premiär1992
Speltid105 min
LandSchweiz
Österrike
SpråkTyska
Engelska
Arabiska
Franska
IMDb SFDb

Bennys video en film av den österrikiske regissören Michael Haneke. Det är den andra filmen i den trilogi som Michael Haneke kallar för Glaciation trilogy. De två andra är Den sjunde kontinenten och 71 fragment.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Bennys video handlar om Benny, en pojke i sina yngre tonår vars stora passion är kameror och videofilmer. Han har flera kameror riggade i sitt rum och hans passion och fascination går inte att ta miste på. En dag när han är nere i sin lokala videobutik träffar han en flicka som han fattar tycke för och som han bjuder hem till sig för att titta på videofilm och äta pizza medan hans föräldrar är bortresta. Han visar henne stolt en film han själv har spelat in under en grisslakt, och visar därefter henne vapnet han stulit med sig från bondgården och som är detsamma som användes vid grisslakten. Han ger henne pistolen och utmanar henne att skjuta honom men hon vägrar och ger istället tillbaks vapnet till Benny som ser sin chans och iskallt dödar flickan. Han gömmer hennes döda kropp i en garderob, talar med en kompis från skolan och bestämmer sig för att sova över hos honom på kvällen. Totalt likgiltig inför vad han precis har gjort lämnar han flickan liggande i garderoben och går hemifrån.

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Bennys video hade premiär i Sverige den 16 april 1993, knappt 1 år efter premiären i Cannes[1]. Haneke tar genom den här filmen upp åskådaren och ifrågasätter videovåldskonsumtionen i dagens samhälle. Alla tre filmerna i hans trilogi präglas av konsekvenserna av det moderna samhället där alienation, utanförskap och distansering från verkligheten blir påtagligare i takt med att vi och samhället moderniseras.

Priser[redigera | redigera wikitext]

1992 vann Michael Haneke pris för Bennys video vid Vienna International Film Festival. 1993 var Bennys video nominerad till priset för årets bästa europeiska film vid European Film Awards, men vann istället kritikernas pris, Felix of the Critics (FIPRESCI-Award) samma år[2].

Mottagande[redigera | redigera wikitext]

Filmen fick störst publik i Frankrike där 1 189 såg den. Allt som allt i Europa hade den en publik på sammanlagt 1 742[3].

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ http://www.imdb.com/title/tt0103793/releaseinfo
  2. ^ http://www.imdb.com/title/tt0103793/awards
  3. ^ http://lumiere.obs.coe.int/web/film_info/?id=1790