Beppes godnattstund

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Beppes godnattstund
Beppe-Wolgers-in-quot-Beppes-good-night-time-quot-391848733514.jpg
Pressfoto från 1968.
GenreBarn
ProgramledareBeppe Wolgers
MedverkandeBeppe Wolgers, Kerstin Wolgers, Ulla Berglund, Bernt Franckie
MusikSwingle Singers Aria (Air Johann Sebastian Bach)
Längd (per avsnitt)ca 15 min
Antal säsonger5
LandSverige Sverige
Produktion
ProducentUlla Berglund[1]
Sändning
OriginalkanalSVT
Originalvisning1968-1974

Beppes godnattstund var ett barnprogram i SVT. Det sändes i fem omgångar, med något skiftande utformning, mellan 1968 och 1974[2] och har sedan dess flitigt repriserats.

Historik[redigera | redigera wikitext]

De två första säsongerna sändes programmet i svartvitt och blev mycket uppmärksammat för sitt annorlunda innehåll. Beppe Wolgers ligger iklädd pyjamas i en stor säng, tillsammans med dockorna Hungran, Busan, Gäspan och Kraman. Sigrid sitter bredvid på pottan och avslutar alltid programmet med sin enda replik "Fäääääärdig!" som väckte den då insomnade Beppe. I senare program dök även dockan Fantasissis upp. Hungran var väldigt förtjust i mat och favoriten var köttbullar, Busan var den energiska och företagsamma dockan, som alltid kallade Beppe för "jättebebisen i knasluvan".

I programmet diskuterade dockorna och "jättebebisen med knasluvan" allt mellan himmel och jord på barnsligt men samtidigt mycket allvarligt vis.

Programmet inleddes med signaturmelodin. Denna är en del av Johann Sebastian Bachs tredje orkestersvit,[2] som i slutet av 1800-talet fick det populära namnet "Air". Den framfördes av a cappella-gruppen Swingle Singers som kallade melodin "Aria".

Bernt Franckie som gjort dockorna gjorde också röst åt Hungran. Beppes hustru Kerstin Wolgers gjorde röst till Gäspan, producenten Ulla Berglund gjorde Kraman och Sigrid och Beppe själv gjorde Busan.[2] Medverkade i serien gjorde också Alice Babs.

Medverkande[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Öppet arkiv
  2. ^ [a b c] Gustafson, Klas (2003): "Godnattstunden". beppe.se. Läst 1 maj 2016.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]