Köttbullar

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Kottbullar.jpg

Köttbullar är små bollar av köttfärs, blandfärs, fläskfärs eller kycklingfärs, det vill säga malet kött av exempelvis nöt, gris, lamm, kyckling och/eller vilt. Smeten drygas vanligtvis ut med ägg och mjölk, ströbröd, potatismjöl eller havregryn. Ofta ingår lök, som man river ner i smeten. Kryddningen kan bestå av salt, svartpeppar eller kryddpeppar och ibland kanel.

Bullarna steks i matfett i stekpanna och vänds eller skakas successivt för att få färg runt om. Större mängd köttbullar kan stekas i ugnens långpanna, vilket minskar osutvecklingen i köket, och skakas då om någon gång.

Köttbullar förekommer i olika former i många länder. Köttbullens dag infaller den 23 augusti . [1]

Historia[redigera | redigera wikitext]

Köttbullen introducerades på 1700-talet[2], tillsammans med kaffe och kåldolmar, efter Karl XII:s återkomst från Osmanska riket. På 1700- och 1800-talen var dock frikadeller vanligare än köttbullar.[3]

Cajsa Warg upptar i sin Hielpreda i hushållningen för unga fruentimmer, köttbullar av hackat kött (kalv, men även får- eller oxkött sägs fungera), rivet bröd och ägg. De kryddas med peppar, salt och muskot[4]. I Husmanskost sägs köttbullarna, som skall vara av ox- eller kalvkött, vara kryddade med peppar, ingefära och muskot.[5] Köttbullar innehåller ännu i början av 1900-talet i de flesta kokböcker inte lök. Stora kokboken från 1944 tar med en mängd olika recept för köttbullar. De flesta med ox- eller kalvfärs, men även för skinkfärs. Där finns flera varianter med köttbullar innehållande såväl gul lök som rödlök, vitpeppar, paprikapulver, tomatpuré och grädde eller mjölk.[6]

Servering i Sverige[redigera | redigera wikitext]

Ett traditionellt svenskt sätt att servera köttbullar är tillsammans med potatis (eller potatismos), brunsås (eller gräddsås), ättiksgurka och lingonsylt (eller rårörda lingon). Köttbullar kan även serveras tillsammans med spaghetti eller makaroner eller pommes frites, och kan ingå i maträtter såsom pytt i panna och smörgåstårta. Köttbullar kan även serveras som smörgåspålägg, och då ofta tillsammans med rödbetssallad.

Köttbullar är en vanlig återkommande maträtt i bland annat förskolor och skolor, på svenska restauranger och gatukök, inte minst på barnmenyer. Det är även en av huvudrätterna på det svenska julbordet.

Färdiglagade köttbullar säljs kylda och djupfrysta. Färdigrätter med köttbullar säljs kylda, djupfrysta och på konserv.

Bilder[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Litteratur[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ http://www.svensktkott.se/aktuellt/nyheter/kottbullens-dag-23-augusti/
  2. ^ ”Vardagsrecept - Köttbullar”. Milda.se. http://www.milda.se/vardagsrecept/kottbullar/. 
  3. ^ Nationalencyklopedin: Köttbullar Hämtad: 2 maj 2011.
  4. ^ Hielpreda i hushållningen för unga fruentimmer, Christina Warg - 6:e upplagan 1775
  5. ^ Husmanskost. En hjelpreda för sparsamma husmödrar, A. H.
  6. ^ Stora kokboken. 1944

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]