Köttbullar

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Köttbullar är små bollar av köttfärs, blandfärs eller fläskfärs, det vill säga malet kött av exempelvis nöt, gris, lamm och/eller vilt. Smeten drygas vanligtvis ut med ägg och mjölk, ströbröd, potatismjöl eller havregryn. Ofta ingår lök, vilken man river ner i smeten. Kryddningen kan bestå av salt, kryddpeppar och ibland kanel. Bullarna steks i matfett i lagom het stekpanna och vänds successivt för att få färg runt om. Större mängd köttbullar kan stekas i ugnens långpanna, vilket är bekvämare och minskar osutvecklingen i köket. Pannan bör därvid skakas en och annan gång.

Ett traditionellt svenskt sätt att servera köttbullar är tillsammans med potatis (eller potatismos), brunsås, ättiksgurka och lingonsylt. Köttbullar kan även serveras tillsammans med spaghetti eller makaroner och dessutom användas som smörgåspålägg, och då ofta tillsammans med rödbetssallad.

Köttbullar förekommer i olika former i många länder. Köttbullen introducerades på 1700-talet[1], tillsammans med kaffe och kåldolmar, efter Karl XII:s återkomst från Osmanska riket. Kajsa Warg upptar i sin Hielpreda i hushållningen för unga fruentimmer, köttbullar av hackat kött (kalv, men även får- eller oxkött sägs fungera), rivet bröd och ägg. De kryddas med peppar, salt och muskot[2]. I Husmanskost sägs köttbullarna, som skall vara av ox- eller kalvkött, vara kryddade med peppar, ingefära och muskot.[3] Köttbullar innehåller ännu i början av 1900-talet i de flesta kokböcker inte lök. Stora kokboken 1944 tar med en mängd olika recept för köttbullar. De flesta med ox- eller kalvfärs, men även för skinkfärs. Här finns flera varianter med köttbullar innehållande såväl gul lök som rödlök, vitpeppar, paprikapulver, tomatpuré och grädde eller mjölk.[4]

På 1700- och 1800-talen var dock frikadeller vanligare än köttbullar.[5]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Litteratur[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Vardagsrecept - Köttbullar”. Milda.se. http://www.milda.se/vardagsrecept/kottbullar/. 
  2. ^ Hielpreda i hushållningen för unga fruentimmer, Christina Warg - 6:e upplagan 1775
  3. ^ Husmanskost. En hjelpreda för sparsamma husmödrar, A. H.
  4. ^ Stora kokboken. 1944
  5. ^ Nationalencyklopedin: Köttbullar Hämtad: 2 maj 2011.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]