Besprutning

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Flygbesprutning
besprutning – raps - Skåne

Besprutning är en metod att sprida bekämpningsmedel mot växter eller djur för att missgynna dessa.

För att optimera odling av växter används besprutning med olika bekämpningsmedel. Detta kan ske ifrån bl.a flygplan, helikoptrar, traktorer eller handaggregat med speciell utrustning. I Sverige är flygbesprutning generellt förbjuden och få undantag har skett, man har då besprutat emot myggor, inte vid skogs- och jordbruk. Speciella flygplan har utvecklats för detta som till exempel Transavia PL-12 Airtruk och PZL M-15 Belphegor. Helikoptrar som använts är till exempel Kamov Ka-26.

Besprutning kan i huvudsak indelas i två kategorier.

Den ena kategorin är till för att förhindra konkurrerande växtlighet att ta utrymme och näring från den odlade växten. De flesta av de preparat som används är närbesläktade med B-vitaminkomplexet och fungerar i växtriket som växternas hormoner. Vid beläggning med sådana preparat tillförs växterna extra hormoner vilket får till följd att de mindre växterna växer ihjäl sig och de större/odlade får en extra skjuts i sin tillväxt. Beläggningen har således bäst effekt ju längre den odlade växten har kommit i sin utveckling och det eventuellt upptagna ”giftet” är inget annat än något eller flera B-vitaminbesläktade ämnen.

Den andra kategorin av bekämpningsmedel används mot animaliska angrepp av olika slag, mestadels mot insektsangrepp såsom till exempel från rapsbaggen. Dessa ämnen är gifter och består av toxiska dioxiner som helt enkelt dödar angriparna. Rester bestående av dessa dioxiner finns mer eller mindre alltid kvar i växten efter bekämpningen då dessa även tas upp av den odlade växten. Huruvida dessa antianimaliska bekämpningsmedel utgör hot eller inte mot animaliska konsumenter såsom människor och djur är delvis höljt i dunkel.

Dessutom har flygbesprutning skett i trakter som plågats av stora förekomster av mygg[1].

Bekämpningsmedel mot ogräs förefaller att vara oskadliga för människor och djur medan bekämpningsmedel mot insekter och dylikt bör betraktas med försiktighet avseende invärtes och utvärtes bruk av behandlade produkter.

I själva verket betyder bespruta att man sprutar någon form av vätska på ett bestämt föremål. Brandbekämpning består t.ex. ofta av besprutning genom att vatten eller annat brandsläckande material sprutas på eld.

Prefixet be- används i andra sammanhang och är oftast liktydigt med "mot något". Bestryka betyder t.ex. att man stryker exempelvis färg med en pensel på ett underlag. Bekämpa betyder att man kämpar mot något osv.

Se även[redigera | redigera wikitext]