Bienvenue chez les Ch'tis

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Bienvenue chez les Ch'tis
Genre Komedi
Regissör Dany Boon
Producent Claude Berri
Jérôme Seydoux
Pathé
Hirsch
Les Productions du Chicon
TF1 Films Production
Manus Dany Boon
Alexandre Charlot
Franck Magnier
Skådespelare Dany Boon
Kad Merad
Zoé Félix
Originalmusik Philippe Rombi
Distribution Pathé
Premiär 2008
Speltid 106 minuter
Land Frankrike
Språk Franska, pikardiska ("ch'ti")
Budget 11 miljoner euro
IMDb SFDb

Bienvenue chez les Ch'tis (internationell engelskspråkig titel Welcome to the Sticks) är en fransk film från 2008. Filmtiteln betyder "välkommen till de ch'ti-talande" och namnet ch'ti syftar på den pikardiska dialekt som pratas i Nord-Pas-de-Calais och Picardie i nordöstra Frankrike, och som övriga fransktalande uppfattar som obegriplig[källa behövs]. Filmen är en komedi som spelar på franska, framför allt sydfranska, fördomar om nordöstra Frankrike som kallt, regnigt, allmänt ogästvänligt och bebott av ociviliserade personer.

Filmen har gjort mycket stor succé i Frankrike. De första 19 veckorna efter sin premiär sågs filmen av 20,2 miljoner biobesökare, vilket innebar att den slog det tidigare rekordet för Den stora kalabaliken, en komedi från 1966.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Philippe Abrams (spelad av Kad Merad) är chef för postkontoret i Salon-de-Provence, Bouches-du-Rhône i södra Frankrike. För sin fru Julies (Zoé Félix) skull försöker fuska sig till en tjänst i en attraktiv ort på rivieran, men när fusket upptäcks blir han som straff tilldelad ett tvåårskontrakt som postchef i Bergues, en liten stad nära Dunkerque i norra Frankrike.

Philippes första kontakt med sin kollega Antoine (Dany Boon) bekräftar hans fördomar om regionen, men han upptäcker sedan till sin förvåning att orten är charmig och bebos av vänliga och godhjärtade innevånare. Philippe stortrivs i Bergues, men eftersom Julie, som är kvar i Sydfrankrike, inte kan tro på detta berättar han istället för henne att livet i norr är miserabelt. Under veckorna som följer inser Abrams att Julie, som lider av depression, faktiskt mår bättre när hon har sin mans fiktiva umbäranden i norr att fokusera på istället för sin vardag.

När Julie efter en tid skall besöka Philippe för att pigga upp honom, uppstår problem. För att inte avslöja hans lögner, går hans vänner går med på att iscensätta den ogästvänliga miljö som han beskrivit för Julie, som de räknar med snabbt ska vänta tillbaka till södern. Bland annat låtsas man att det övergivna gruvområdet är stadens centrum. Julie råkar dock få reda på hur det hela egentligen förhåller sig när hon frågar en äldre man efter vägen.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]