Bing Crosby

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Bing Crosby
Bing Crosby Allan Warren.jpg
Bing Crosby (1977).
Födelsenamn Harry Lillis Crosby
Född 3 maj 1903
Tacoma, Washington, USA
Död 14 oktober 1977 (74 år)
Madrid, Spanien
Genrer Traditionell pop, Jazz, Vocal[1]
Roll Sångare, skådespelare
År som aktiv 1926–1977
Skivbolag Brunswick, Decca, Reprise, RCA Victor, Verve, United Artists
Artistsamarbeten Bob Hope, Dixie Lee, Peggy Lee, Dean Martin, Frank Sinatra, Fred Astaire, The Rhythm Boys, Rosemary Clooney, David Bowie, Louis Armstrong, The Andrews Sisters
Bing Crosby i filmen Road to Singapore (från 1940).
Bing Crosby (1942).

Harry Lillis ”Bing” Crosby, född 3 maj 1903 i Tacoma, Washington, död 14 oktober 1977 i Madrid, Spanien, var en amerikansk sångare och skådespelare. Han var särskilt känd som sångare och var mycket populär på 1940- och 1950-talen.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Föräldrarna var brittisk-amerikanska bokhållaren Harry Lowe Crosby (1871–1950) och irländsk-amerikanskan Catherine Harrigan (1873–1964). Bing föddes som nummer fyra i en barnaskara på sju varav den yngste brodern, George Robert (1913 – 1993), kom att bli känd som orkesterledaren Bob Crosby.

Crosbys största hit var inspelningen 1942 av Irving Berlins White Christmas, som har blivit en av världens verkliga storsäljare. Till 1998Elton John gjorde sin sång England's Rose till prinsessan Dianas minne var singelinspelningen den som sålts i störst antal exemplar - enligt uppgift mer än 50 miljoner exemplar. Bing Crosby gjorde sammanlagt ca 1 700 grammofoninspelningar under sin karriär. Av dem blev inte mindre än 22 s.k. guldskivor, vilket innebär att de såldes i mer än en miljon exemplar i USA.

Bing Crosby föddes i Tacoma i Washington och växte upp tillsammans med Al Rinker (bror till sångerskan Mildred Bailey). Crosby och Rinker uppträdde som en sång- och pianoduo när de upptäcktes av den enormt populära orkesterledaren Paul Whiteman. Whiteman kombinerade duon med ytterligare en vokalist, Harry Barris, och i denna sättning gjorde de stor succé som "Paul Whiteman's Rhythm Boys". Tillsammans med Whitemans orkester gjorde Crosby också sin filmdebut King of Jazz (1930). Detta var hans stora genombrott och därefter var han en eftersökt artist på scen och i radio.

Bing Crosby hade från 1930 till 1950-talet regelbundna radioframträdanden och när TV blev ett allt mera dominerande medium kom även TV med i bilden. Bing ställde tidigt krav på radioproducenterna att programmen skulle vara inspelade i förväg och det fick till följd att man tvingades sätta in resurser för att utveckla inspelningstekniken, något som också kom att påverka videotekniken.

Bing Crosby gifte sig 1930 med Dixie Lee, som blev mor till fyra barn. Efter att Dixie Lee avlidit träffade Bing Kathryn Grant, som blev hans maka 1957. Hon var då jämnårig med Gary Crosby, hans äldste son. Med Kathryn fick Bing ytterligare tre barn.

Bing Crosby var en hängiven golfspelare och en av hans golfvänner var medspelaren i filmserien ”Två glada sjömän i XXX” nämligen Bob Hope. Det var också i samband med en golfrunda i Madrid i Spanien, som Bing Crosby avled av en hjärtattack. Han valdes in i World Golf Hall of Fame 1978.

Hans sista TV-framträdande blev tillsammans med David Bowie, som spelades in för Bing Crosby's Merrie Olde Christmas den 11 september 1977. En numer klassisk julsång vid namn Peace on Earth/Little Drummer Boy. Denna show visades först i USA den 30 november 1977CBS i USA och 24 december 1977 i Storbritannien på ITV.

Filmografi i urval[redigera | redigera wikitext]

Diskografi (22 guldskivor)[redigera | redigera wikitext]

1. Sweet Leilani.
2. New San Antonio Rose..
3. White Christmas..
4. Silent Night..
5. Sunday Monday or Always..
6. Pistol Packin’ Mama (med Andrews Sisters)..
7. Jingle Bells (med Andrews Sisters)..
8. I’ll Be Home for Christmas..
9. Swinging on a Star..
10. Too-Ra-Loo-Ra-Loo-Ra..
11. Don’t Fence Me In (med Andrews Sisters)..
12. I Can’t Begin to Tell You..
13. McNamara’s Band..
14. South America Take It Away (med Andrews Sisters)..
15. Alexander’s Ragtime Band (med Al Jolson)..
16. Whiffenpoof Song..
17. Now Is the Hour (Maori Farewell Song)..
18. Galway Bay..
19. Dear Hearts and Gentle People..
20. Play a Simple Melody (med Gary Crosby)..
21. Sam’s Song (med Gary Crosby)..
22. True Love (med Grace Kelly)..

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^
    • Bing CrosbyAllmusic (engelska) Music Genre: Vocal music. Allmusic. Läst 23 oktober 2008.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]