Bjäst

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Näringsjäst, köpt i svensk butik.
Bjäst som flingor

Bjäst kallas även för näringsjäst och är en inaktiv jäst. Skillnaden på bjäst och näringsjäst, är att till näringsjäst har tillsatts vitamin B12 med en form av bakterie. Samma svamp kan man även hitta vid öltillverkning i bryggjäst, vanligtvis svampen Saccharomyces cerevisiae.[1] Kemisten Louis Pasteur lyckades isolera jästen till en ren kultur.[2] Näringsvärdet framställs genom odling av jästen med en blandning av sockerrör och melass av sockerbetor under en period på 7 dagar, sedan skördas, tvättas, torkas och sist förpackas. Man finner jästen i form av flingor, gult pulver påminnande majsmjöl eller som pulver i tablettform och finns oftast i hälsokostaffärer men även välsorterade matbutiker. Produkten är populär bland de som är veganer eller vegetarianer och används oftast som en ingrediens i recept.[3]

Den är även en källa för protein och vitaminer speciellt Vitamin B. Den är även naturligt låg i fett, natrium och helt fri från socker, mejeriprodukter och gluten.

Bjästen har en nötig, ostig och krämig smak vilket gör den perfekt som ersättning för ost. Eftersom den är fri från animalier används den oftast som parmesan av veganer. I USA kan man även hitta den som topping på popcorn, även veganska ostchips och tofuröra.

I USA kallas jästen för "nutritional yeast".[4]

Glutaminsyra[redigera | redigera wikitext]

Jästen har inte tillsatts natriumglutamat som ingrediens, men innehåller naturligt en liten mängd glutaminsyra eftersom jästcellernas cellväggar bryts ner när cellerna dör och delas upp i de aminosyror som ursprungligen ingick.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Melissa G. [1][död länk] "Wellsphere." 13 September 2008.
  2. ^ Orfano, Finn. [2][död länk] "Bright Hub" 12 Oktober 2010.
  3. ^ Brown, Elizabeth. [3][död länk]Santa Monica Daily Press.25 April 2009.
  4. ^ J G Lee HARUKOE (HARUKU)

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]