Parmesan

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Parmesan

Parmesan, är det franska ordet för it. parmigiano. Båda orden betyder "från Parma" eller parmesansk/parmesisk.

Parmesan används ofta som namn åt osten Parmigiano-Reggiano eller för att beteckna ostar som liknar Parmigiano-Reggiano i smak och utseende (som Grana Padano, en annan italiensk hårdost).

Parmigianokonsortiet har lyckats att, genom diverse beslut och brottmål, skydda även beteckningen Parmesan i EU, så att uttrycket Parmesan eller likartade namn inte får användas för någon annan ost än Parmigiano-Reggiano. Utanför EU är dock inte Parmesan ett skyddat namn och där kan ostar produceras och kallas parmesan.

Tyskland och i viss mån Österrike accepterade inte att Parmesan var en skyddad beteckning utan hävdade att namnet blivit generiskt och kunde täcka en lång rad av ostar. I domstolsbeslut C-132/05 EU mot Tyskland förlorade dock Tyskland och domstolen kom fram till att Parmesan inte är en generisk term utan är knutet till Parmigiano-Reggiano och ingen annan ost. I och med det blev Tyskland tvunget att förbjuda försäljningen av en kopia som hette Parmesan.

Äkta Parmesan är stämplad i skalken med svarta bokstäver och exempelvis i Asien har osten ett äkthetsintyg, i och med att äkta Parmigiano-Reggiano kan vara mycket åtråvärd.

Parmesan tillhör gruppen matlagningsost och kommer från Italien.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]