Parmigiano-Reggiano

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Parmesan)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Parmigiano-Reggiano
Parmigiano-Reggiano

Parmigiano-Reggiano är en klassisk italiensk hårdost gjord på komjölk, animaliskt löpe och salt som fått sitt namn på grund av att osten först började tillverkas i trakten mellan städerna Parma och Reggio nell'Emilia i Emilia-Romagna i norra Italien. Den är kanske den mest berömda av många italienska hårdostar.

Tillverkningen är idag strängt reglerad och får bara ske i vissa områden. Både mjölkproduktionen och tillverkningen måste ske i provinserna Parma, Reggio Emilia, Modena eller Bologna väster om floden Reno och i Mantua söder om floden Po. Parmigiano-Reggiano tillverkas bara av opastöriserad mjölk mellan den 1 april och den 11 november. Osten lagras normalt mellan 22 och 36 månader. Yngre ostar har en mjukare konsistens, medan ostar som lagrats längre blir torrare och betydligt kraftigare i smaken. Det går även att finna olagrad Parmigiano-Reggiano, men den är främst till för matlagning.

Parmigiano-Reggiano är en skyddad ursprungsbeteckning.

Parmesan är det franska namnet på Parmigiano-Reggiano och är inom EU skyddat på samma sätt som Parmigiano-Reggiano. Beteckningen används flitigt felaktigt för andra produkter i Sverige. Det inkonsekventa användandet av namnet Parmesan kan göra det svårt att avgöra huruvida en ost är äkta Parmigiano-Reggiano eller annan typ av Grana, såsom Grana Padano. Pulver kallat "Parmesan" är inte relaterat till vare sig Italien, Grana eller Parmigiano-Reggiano.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Parmigiano-Reggiano