Bladins skola

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök


Rönneholmsgården, nu Bladins gymnasieskola

Bladins skola är en friskola i Rönneholm och Pildammsparken i Malmö.

Skolan grundades 1868 som en elementarskola, en skolform som utgjorde ett komplement till folkskolan. Numera[när?] omfattar skolan montessoriförskola, grundskola, gymnasieskola och en internationell skola. Den internationella skolan grundades 1987 när Kockums behövde en skola för australiensiska barn, då de fått kontrakt att bygga u-båtar åt Australiens flotta.

Bladins gymnasium erbjuder idag[när?] tre olika program, naturvetenskapsprogrammet med profilen fördjupad natur, samhällsvetenskapsprogrammet med profil ekonomi och internationella relationer. Det tredje programmet som erbjuds på Bladins är social scienceprogrammet som är samhällsvetenskapligt program på engelska med profilen internationella relationer. Sammanlagt finns det 9 klasser på gymnasiet där elevantalet varierar mellan 20 och 25 elever per klass och totalt går cirka 200 elever på skolan. Antagningspoängen till skolan har varit mycket hög. Exempelvis hade det naturvetenskapliga programmet år 2009 en lägsta antagningspoäng på 290 poäng och en medelpoäng på 305 poäng. Dessa siffror är de högsta i Malmö och ett av de högsta i Sverige. Detta gör att skolan i dagens[när?] läge anses[vem?] vara en av de mest prestigefyllda gymnasieskolorna i Sverige. Skolans motto är att elever och lärare tillsammans ska arbeta för att varje elev ska nå bästa möjliga resultat utifrån sina förutsättningar.

Bladins grundskola är en enparallellig skola från förskoleklass till åk 9. Skolan har små undervisningsgrupper bestående av 20–24 elever för att ge en lugn och trygg miljö. Skolan har flera lektioner i halvklass i alla årskurser samt språkundervisning som sker i tre mindre grupper. Skolan strävar efter att alla elever ska få en god undervisning på sin egen nivå vilket har gett goda resultat. Bladins grundskola blev 2007 och 2008 bäst söder om Stockholm. Avgångsklassen 2008 hade ett snitt på 275,2 (att jämföra med det genomsnittsliga värdet för hela landet som var 209,3 och maxvärdet som är 320).

Idag[när?] har Bladins International School of Malmö, BISM, mer än 300 elever från 30 olika länder, som undervisas på engelska av lärare med engelska som modersmål. Skolan är knuten till International Baccalaureate Organisation och är den enda grundskolan i Sverige som är godkänd av denna organisation för att undervisa Middle Years Programme för barn mellan elva och sexton år. Skolan är sedan 2000 också godkänd för undervisning i Primary Years Programme för barn mellan tre och elva år.

År 2009 blev förhandlingarna klart att skolan köpt upp tidigare Kronborgsskolan och Parkskolan i Malmö och samma år därefter flyttade Bladins International School från byggnaderna på Rönneholm till sin nya del av skolan. Bladins Grundskola stannade dock kvar alldeles för länge, enligt planerna skulle grundskolan flytta bara ett år efter att den internationella delen av skolan kom dit. Grundskolan flyttade dit sommaren 2012 in till de gamla samt nybyggda lokalerna på fd. Parkskolan och på Kronborgsskolan, som hänger ihop med gamla Kronborgsskolan. Marken på Rönneholm är uppköpt av Malmö kommun. Gymnasiet stannar kvar på Rönneholmsgården men kommer att ha ett antal lektioner på den nya skolan.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]


Externa länkar[redigera | redigera wikitext]