Bloods

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Bloods
Gängsymbolen, två händer bildar ordet "blood"
Gängsymbolen, två händer bildar ordet "blood"
GrundatSommaren år 1972
Grundare"Pirus", "Lueders Park Hustlers", "Brims", "Denver Lanes" och "the Bishops". Små gäng som slog sig samman.
PlatsLos Angeles, Kalifornien
År aktiva1972 -
TerritoriumLos Angeles, de flesta stora städer i USA och några områden i Kanada[1]Samt även Nederländerna[2]
Etniska grupperMestadels afroamerikaner
Antal medlemmar50 000 -60 000
Kriminella aktiviteterNarkotikasmuggling, rån, utpressning, mord
AllieradePeople Nation
RivalerCrips, Folk Nation, Aryan Brotherhood, Lfg

Bloods är ett kriminellt gäng från Los Angeles i Kalifornien. Bloods startade som en politisk organisation som skydd för områden med svarta invånare. Medlemmar av gänget identifierar sig med rödfärgade kläder, samt sin gängsymbol, där man med händerna bildar ordet "blood". Bloods är en samling av ett flertal gäng (så kallade "sets" eller "trays") som alla identifierar sig med samma färger på kläder och genom samarbete. Sedan starten har Bloods spridit sig från Los Angeles till andra delar av USA, till exempel New York.[3] De har även spridit sig till europeiska länder, främst Nederländerna.[2]

Historia[redigera | redigera wikitext]

Bloods-gängets historia kan spåras till år 1971, då "Avalon Garden Crips", "Inglewood Crips" och olika andra "Crip sets" gick samman. De började expandera till områden som kontrollerades av "The L.A. Brims", ett icke-cripgäng som grundades 1969. När Crips expanderade och tog över områden, gick fler gäng med i "Blood family" (Blood-familjen), bland annat gängen "The Bishops" och "Athens Park boys". "The Denver Lanes" hade också konflikter med Crips, men blev utmanövrerade och försvann under en period. "The Piru Street Boys", som hade en stor gängnärvaro i Compton, gick först med i Crips under 1972 efter att Crips hade tagit över många Piru-kontrollerade områden. Under en kort period var "Pirus" kända som "Piru Street Crips", och de bar även de traditionella blå "bandanas" och blå skor som tecken på sina gänglojaliteter.

Under sommaren 1972 hade Crips och Pirus en konflikt och förde krig mot varandra. Pirus, som många andra nordliga gäng i Los Angeles, var numerärt underlägsna och Crips vann. Då Pirus ville bryta alla vänskapliga band till Crips vände de sig till gänget "Lueders Park Hustlers" för hjälp. "Lueders Park Hustlers" gick med på att hjälpa till och ett möte anordnades på "Piru Street". Pirus bjöd in varje gäng som var hotade av eller oense med Crips till att vara med på mötet. Crips hade mördat en medlem i "The L.A. Brims" tidigare samma år, så Brims var också närvarande på mötet. Andra gäng som kom till mötet var bland andra "Denver Lanes" och "The Bishops".

På mötet diskuterades bland annat hur man skulle motarbeta hot från Crips och skapandet av en ny allians i motangrepp av Crips. Då var inte den representerande färgen för den nya alliansen viktigt, men eftersom Crips var kända för att klä sig i färgen blå bestämde sig Pirus och de andra gängen för att sluta klä sig i färgen blått och att deras nya gängfärg skulle bli röd, som en motsats till Crips gängfärg. I och med detta skapades den enade organisation som senare kom till att kallas Bloods. Pirus, Brims, "Athens Park Boys", och "Pueblos" blev Bloods, och kort därefter anslöt sig även andra gäng som hade blivit hotade eller attackerade av Crips med i Bloods.

Bloods och Hip-Hop[redigera | redigera wikitext]

Ett flertal populära rappare hävdar att de varit inblandade i Bloods eller använder spekulation angående sina kopplingar till gäng för att få uppmärksamhet i media. The Game och Coolio har sagt att de var inblandade i gängkulturen.[4] Efter att skivbolaget Death Row Records VD Suge Knight anställt Bloods-medlemmar har det i media spekulerats om att skivbolaget har kopplingar till det kriminella gänget.[5] Rapparen och producenten DJ Quik, som kommer från Los Angeles-stadsdelen Compton, har pratat om att han har växt upp som gängmedlem i "Tree Top Piru". 1993 grundade producenten Ron "Ronnie Ron" Phillips en grupp vid namn Damu Ridas, som samma år släppte sitt debutalbum Bangin' on Wax tillsammans med Nationwide Rip Ridaz (Crips) under namnet Bloods & Crips, där Damu Ridas bland annat rappar om att de är gängmedlemmar i "Denver Lane Bloods" och hur de ska döda Crips.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]