Snowracer

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Bobb)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Ej att förväxla med Bob (sport).
Snowracer
Stiga rattikelkka.JPG
En klassisk snowracer.
TypVinterleksak
SkapareDavid Hampton[källa behövs]
Åkning på snowracer.

Snowracer, bob, bobb, snöbob, snöbobb, rattkälke eller styrkälke är en typ av kälke med ratt.[1][2] Den används som vinterleksak i främst snötäckta backar. Konstruktionen består av två skidor längs varsin sida om ett säte. Längst fram sitter en ensam vridbar skida med ratt, vilket gör att snowracern kan styras.

Namn[redigera | redigera wikitext]

Ordet snowracer är från början är ett registrerat varumärke men är vanligt som namn för fordonet i Götaland, Stockholmsregionen och Mellersta Norrland. Snowracer registrerades som varumärke 1965.[3] Bob eller bobb, samt variationen snöbob och snöbobb, är ett äldre uttryck som är vanligt i stora delar av Norrland och Svealands inland. Uttrycket är känt i svenskan sedan 1908 och härstammar från amerikansk-engelskans bobsleigh med samma betydelse. Bob i bobsleigh refererar till engelskans bob (bobbing) som betyder att röra sig ryckigt, eller upp och ned.[4] Rattkälke är vanligast i norra Norrbottens län, medan Stiga (efter tillverkaren Stiga Sports AB) förekommer i finlandssvenska.[5] Fordonet kallas ibland även för snökälke,[6] vilket egentligen hänvisar till alla kälkar menade för gång på snö. (Se kälke)

När det regionala TV-programmet Västerbottensnytt år 2014 frågade på Facebook vad vinterleksaken ska kallas, ledde det till en diskussion med över 1 300 inlägg i tråden.[7]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ SAOL – Svenska Akademiens ordlista: Bob
  2. ^ SAOL – Svenska Akademiens ordlista: Snowracer
  3. ^ https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasterbotten/lektorn-bob-ar-det-aldre-uttrycket
  4. ^ SAOB (1917) Bobb, Spalt B 3657, band 5
  5. ^ https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasterbotten/kartlaggning-har-sager-folk-bob-och-har-sager-folk-snowracer
  6. ^ ”Exempel på användning av ordet snökälke.”. https://docplayer.se/11220930-Snokalke-50-ar-av-laga-priser.html. Läst 16 november 2019. 
  7. ^ ”Heter det bob eller snowracer?”. SVT Regionalt. http://www.svt.se/nyheter/regionalt/vasterbottensnytt/heter-det-bob-eller-snowracer. Läst 11 april 2015.