Bomarzo

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Utsikt västerifrån.

Bomarzo är en kommun med 1791 invånare (30 april 2017) i provinsen Viterbo, i regionen Lazio i Italien. Den ligger 84 km norr om Rom och 19 km nordost om staden Viterbo.

Historia[redigera | redigera wikitext]

En säregen tempelbyggnad i Sacro Bosco.

Bomarzo är beläget på Monte Casoli, ett berg bestående av bergarten tuff. Berget är en avlägsen, nordostlig utlöpare till den vulkaniska bergskedjan Monti Cimini. Utgrävningar av nekropoler vid 1800-talets mitt visade att det hade funnits en tidig etruskisk bosättning där den nuvarande staden ligger. Namnetymologin (Mars stad) antyder att det kan ha legat en romersk garnisonsstad här senare, men några konkreta byggnadsrester har inte hittats vid utgrävningsarbeten. Från 700-talet och ända fram till år 1870 hörde Bomarzo liksom hela den nuvarande provinsen Viterbo till Kyrkostaten, därefter till nationalstaten Italien. Den verkliga kontrollen utövades av lokala feodalherrar. I Bomarzos fall var det huset Orsini. Bland denna släkts herrar är Vicino Orsini den som mest satt sin prägel på staden. Under hans tid på 1500-talet färdigställdes palazzo Orsini, vilket hade påbörjats av hans far. Han anlade även den egendomliga, manieristiska trädgården Sacro Bosco i den skogbevuxna dalgången nedanför sitt slott.

Naturreservat[redigera | redigera wikitext]

På en yta av 285 ha är Bomarzo och landskapet runt om skyddat sedan 1999 som naturreservat, Riserva Monte Casoli di Bomarzo.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]