Hoppa till innehållet

Boo gamla kyrkogård

Boo gamla kyrkogård och mausoleet, februari 2020.

Boo gamla kyrkogård är en historisk begravningsplats som ligger på Skogsöudden vid södra sidan om Baggensstäket i Saltsjöbaden, Nacka kommun (dvs på andra sidan sundet i förhållande till tätorten Boo). Begravningsplatsen förvaltas av Boo församling. Begravningsplatsen är en del av Skogsö naturreservat. Idag finns här 47 gravar och nya gravplatser upplåts inte längre.

Boo gamla kyrkogård är känd sedan 1600-talet och något äldre än Boo kapell som uppfördes 1635. Begravningsplatsen har använts under långa tider av förbifarande sjöfolk, men hur och varför den kom till är okänt. Den äldsta läsliga kvarvarande gravstenen är från 1737. Den restes för Olof Åberg som skötte tullbommarna i Baggensstäket. Det är även troligt att de stupade svenska soldaterna från slaget vid Stäket 1719 begravdes här.[1]

På begravningsplatsen vilar även Petter Gottberg (1762-1831), skeppare och arrendator av Gotska Sandön. Enligt sägnen var Gottberg strandrövare och mördare. Detta gjorde honom till en uppmärksammad romanfigur under slutet av 1900-talet. Det har gjorts en TV-serie med Sven Wollter i huvudrollen som Petter Gottberg, Husbonden – piraten på Sandön. Gottberg har även skildrats i boken Vrakplundraren av Helmer Lindholm. Mellan 1816 och 1817 pågick en rättegång mot Petter Gottberg om plundring av vrak.[2] På kyrkogården vilar också guldsmeden Magnus Dahlqvist (död 1848), ägare av Boo gård, Anders Walmo (död 1737), uppbördsmannen vid Stäkets bomen samt journalisten och författaren Ester Blenda Nordström (död 1948).

  • Informationstavlan på platsen.

Externa länkar

[redigera | redigera wikitext]