Boo gamla kyrkogård

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök


Boo gamla kyrkogård är en historisk begravningsplats som ligger på Skogsöudden vid södra sidan om Baggensstäket i Saltsjöbaden, Nacka kommun (dvs på andra sidan sundet i förhållande till tätorten Boo). Begravningsplatsen förvaltas av Boo församling. Begravningsplatsen är en del av Skogsö naturreservat. Idag finns här 47 gravar och nya gravplatser upplåts inte längre.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Boo gamla kyrkogård är känd sedan 1600-talet och något äldre än Boo kapell som uppfördes 1635. Begravningsplatsen har använts under långa tider av förbifarande sjöfolk, men hur och varför den kom till är okänt. Den äldsta läsliga kvarvarande gravstenen är från 1737. Den restes för Olof Åberg som skötte tullbommarna i Baggensstäket. Det är även troligt att de stupade svenska soldaterna från slaget vid Stäket 1719 begravdes här.[1]

På begravningsplatsen vilar även Petter Gottberg (1762-1831), skeppare och arrendator av Gotska Sandön. Enligt sägnen var Gottberg strandrövare och mördare. Detta gjorde honom till en uppmärksammad romanfigur under slutet av 1900-talet. Det har gjorts en TV-serie med Sven Wollter i huvudrollen som Petter Gottberg, Husbonden – piraten på Sandön. Gottberg har även skildrats i boken Vrakplundraren av Helmer Lindholm. Mellan 1816 och 1817 pågick en rättegång mot Petter Gottberg om vrakplundring.[2] På kyrkogården vilar också Ester Blenda Nordström.

Bilder[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ I kanten av Baggensstäkets slagfält, 2010, sida 7
  2. ^ Gotska Sandöns hembygdsförening: Detta var Petter Gottbergs liv Arkiverad 11 januari 2008 hämtat från the Wayback Machine.
  • Informationstavlan på platsen.

Webbkällor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]