Boris Pahor

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Boris Pahor 2015

Boris Pahor, född 28 augusti 1913 i Trieste, Österrike-Ungern (nuvarande Italien), är en slovensk författare. Han anses vara en av de mest inflytelserika levande författarna i det slovenska språket och har nominerats till nobelpriset i litteratur.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Pahor föddes i en slovensk familj i Trieste, då den viktigaste hamnen i det Österrikiska-Ungerska imperiet. Hans far flyttade till staden från den närbelägna Karst-regionen och var anställd som tjänsteman i den Österrikiska-Ungerska administrationen. 1919 blev han avskedad av de nya italienska militära myndigheterna och tvingades arbeta som fruktförsäljare.

Under sin barndom bevittnade Pahor framväxten av nationalistiska och totalitära ideologier mot vilka han kämpar en livslång intellektuell kamp i namn av kristna humanistiska värden.

Pahor blev 1920 vittne till när de fascistiska trupperna brände ner det slovenska folkets hus (kulturcentrum) (Narodni dom) i Trieste, en händelsen som hade en djupgående inverkan på honom. Han skulle senare ofta återkomma om detta barndomsminne i sina essäer, liksom i ett av hans sena romaner, Torget Oberdan ("Oberdan Square").