Borstahusen

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Äldre bebyggelse vid Övre gatan i Borstahusen
Borstahusgumman (1994) av Lena Lervik

Borstahusen är ett fiskeläge från 1770-talet, som ligger i nordvästra Landskrona med sikt över till Ven.

Fiskeläget grundades 1776 av de två bröderna Rasmus Andersson Borste och Jöns Andersson Borste, som också givit det sitt namn. Under koleraepidemin som härjade i byn under 1853 insjuknade en fjärdedel av befolkningen och 31 personer dog.[1]

Kring bebyggelsen från 1770-talet finns idag Borstahusens fritidsområde med camping, golfbanor och badstränder.

I hamnen ligger kulturhuset Pumphuset med konsthall, museum och restaurang, ritat av arkitekt Per Dockson. I Borstahusen finns också en gemytlig gästbåtshamn.

Norr om Borstahusen, i anslutning till Erikstorps Kungsgård, ligger Mötesplats Borstahusen, med campingplats, stugby, spa och restaurang. Anläggningen byggdes 1960 för att ge arbetare och tjänstemän i staden möjlighet till sommarsemester i en fin och strandnära miljö, och den har idag 82 stugor och utgör tillsammans med den intilliggande Landskrona golfklubb ett mycket populärt resmål. Stugorna har genomgått en omfattande modernisering under mitten av 2010-talet i samband med flyttningen av campingplatsen och minigolfbanan. I samband med detta tilldelades campingen en till stjärna, vilket gjorde den till Skånes första, och hittills enda, femstjärniga campingplats.[2]

Östra delen av Borstahusen utgörs till mestadels av radhus-bebyggelse konstruerat mellan 1960 och 1980-talet. I samband med den omfattande moderniseringen av området har Internationella Engelska Skolan öppnat lokaler på platsen där Ulkavallen IP låg.

Kommunikationer[redigera | redigera wikitext]

Linje 4 och 5 på Landskronas stadsbussnät trafikerar området och går till både Landskrona station och Landskrona centrum.

Idrott[redigera | redigera wikitext]

Fotbollslaget från Borstahusen heter Borstahusens Bollklubb (BBK). Föreningen grundades 1922 och har som bäst spelat i division 2 (motsv. dagens Superetta) 1969. Då hette klubben dock IK Atleten.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]