Landskrona station

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Landskrona station
Landskrona Station1.jpg
Landskrona station
Stationsinformation
OrtLandskrona
Öppnade2001
Trafikeras avÖresundståg
Pågatåg
TrafiktypPassagerartrafik
Kapacitet
Antal spår3 resandespår
Passagerare per år6300 per vardag (2011)[1]
Förbindelser
Övriga trafikslagStadsbuss
Regionbuss
Trådbuss
Anslutande linjerVästkustbanan
Läge
Koordinater55°52′44″N 12°51′25″Ö / 55.87889°N 12.85694°Ö / 55.87889; 12.85694
StationssignaturLkö
Landskrona station sedd från spårsidan.

Landskrona station är Landskronas järnvägsstation. Den öppnade i januari 2001[2] och ligger utmed Västkustbanan. Stationen trafikeras av Skånetrafikens pågatåg och öresundståg. Stationen har förbindelse med Landskronas centrum med hjälp av trådbussar.

Stationen har två plattformar, en sidoplattform och en mellanplattform. För att ta sig mellan plattformarna finns trappor och hiss.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Fram till 2001 var stationen i Landskrona en säckstation i stadens centrum. I samband med att man började bygga ut Västkustbanan till dubbelspår byggdes en ny dubbelspårig järnväg mellan Kävlinge och Helsingborg som gick utanför Landskrona centrum. En ny station, vid namn Landskrona Östra, anlades strax utanför tätorten. Den gamla säckstationen heter numera Landskrona godsbangård och trafikeras enbart av godståg.

För att Landskronaborna skulle kunna ta sig från stadens tätort till den nya stationen invigdes det i september 2003 en trådbusslinje mellan tätorten och stationen. Trådbussarna ansluter till ett resecentrum vid Skeppsbrokajen som invigdes 2009.[3]

Landskrona järnvägsstation 1865–[redigera | redigera wikitext]

Stationen i centrum byggdes av Landskrona-Eslövs Järnvägsaktiebolag i samband med järnvägen mot Eslöv. Stationshuset ritades av Claes Adelsköld och invigdes 1865.[2] Stationen ligger centralt i Landskrona och sedan 2001 trafikeras den enbart av godstrafik.

Trafik[redigera | redigera wikitext]

Stationen trafikeras av de lokala pågatågen och regionaltågen öresundståg. Pågatågen körs med timmestrafik under hela trafikdygnet med förstärkning till halvtimmestrafik under rusningstrafik. Öresundstågen körs med timmestrafik under hela trafikdygnet med ytterligare 2 tåg per timme i rusningstrafik.

Lokaltrafiken utgörs av fem av Landskronas stadsbusslinjer, varav nr 3 körs med trådbuss, den enda i Sverige.

Veolia Transport stannade vid stationen med sitt nattåg Svågertorp-Stockholm C två dagar i veckan då det körde via Landskrona och Helsingborg C innan Hässleholm C[4] men trafiken via Landskrona drogs snart in.[5]

Service[redigera | redigera wikitext]

Biljettförsäljning sker via Skånetrafikens biljettautomater på plattformarna. Dessutom finns en väntsal som är inhyst i Pressbyrån där kiosken säljer Skånetrafikens kort och biljetter.

Källor[redigera | redigera wikitext]