Ven (ö)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Kyrkbacken och Sankt Ibbs kyrka
Backafall
Karta över Ven

Ven (dansk och äldre svensk stavning Hven) är en svensk ö i Öresund, belägen cirka 4,5 kilometer från den skånska västkusten och 8,5 kilometer från närmsta punkt på Själland i Danmark. Ön sammanfaller med Sankt Ibbs socken och tillhör Landskrona kommun i Skåne län. Den har en area av 7,5 km² och 370 permanenta invånare.[1]

Ven är känd för den branta kusten Backafall. Den danske vetenskapsmannen Tycho Brahe byggde på 1500-talet sitt slott Uranienborg och sitt observatorium Stjerneborg ungefär mitt på ön. På Ven ligger även Sankt Ibbs kyrka.

Geografi[redigera | redigera wikitext]

Ön är en enda platå som höjer sig upp till 39 meter över havet. Denna topp saknar namn men befinner sig inte långt från Vens sydligaste udde. Landskapet är bördigt tack vare jordmånen och det för nordiska förhållanden milda klimatet. Marken är moränlera och därför väl lämpad för jordbruk. Det är en av de nordligaste platserna i Europa där det går bra att odla durumvete (Triticum durum), som används för tillverkning av pasta.

Längs hela kusten stupar ön brant ner mot havet där Öresund möter en stenig strand. Denna branta kust kallas för Backafall. Vens backafall är naturreservat bildat 1990.[2] Större skogar saknas men mindre bestånd av träd förekommer närmast kusten.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Karta över Ven från 1663

Under istiden existerade inte Ven som ö. Den var en del av den landbrygga som fanns mellan det nuvarande Skåne och Själland. När isen smälte, steg det som skulle bli Östersjön och trycket på landbryggan ökade. Vattnet trängde med tiden allt längre in. Slutligen brast bryggan och drog med sig nästan en hel ås mellan Skåne och Själland. Idag finns resterna av denna ås kvar vid Glumslövs backar i Skåne, Ven och i höjd med Klampenborg på den danska sidan.

Av en del historiker har ön ansetts vara en möjlig kandidat till det mytiska Svolder (när det tolkas till Vens fördel: "Sandön"). Vid denna plats stupade Olav Tryggvason i det våldsamma sjöslag (9 september) år 1000 som omnämns i flera isländska källor. Bland annat nämns den i följande text:

þas hafvita höfðu

hallands of gram snjallan
varð fyr Vinda myrði
vápneiðr, lokit skeiðum

– Skule Thorstensson

Ön tillhörde formellt Danmark även efter Freden i Roskilde år 1658,[3] men den besattes samma år av svenska trupper. År 1660 blev Ven svenskt i och med Freden i Köpenhamn.[4] Svenskarnas avgörande trumfkort var att Ven, som av tradition ansågs vara själländskt, 1654 hade bytt län från Kronborgs län till Helsingborgs län, vilket ansågs bevisa att ön var skånsk och således skulle vara en svensk ö. Det planerades sedan att Sverige skulle befästa ön med 2 000 man tillsammans med artilleri, men planerna stannade vid ritbordet. Ön ockuperades under Skånska kriget 1676–1679 av Danmark och förblev danskt fram till krigsslutet. Därefter har utvecklingen gått betydligt lugnare på ön trots att man alltid påverkats starkt av kris- och orostider som napoleonkrigen och andra världskriget, vilket ledde till perioder av stark militär närvaro på ön.

1876–1877 byggdes den första hamnen på Ven, vid Kyrkbacken på öns västra sida. Denna följdes snabbt av ytterligare två. Hamnarna innebar att en mängd skutskeppare kom att ha sin hemvist på Ven.

Under 1930-talet bodde runt 1 300 personer på ön vilket är befolkningsrekordet. Därefter har en avfolkning skett och i dag bor där runt 350 personer permanent.

Efter 1906 års svenska stavningsreform försvann h som första bokstav i ord som (h)vad, (h)varför och liknande. Detta gällde även ortnamn men (H)ven förblev Hven fram till 1958 då man beslutade att stryka H:et trots lokalbefolkningens protester. Postortens namn är Sankt Ibb (efter det tidigare församlingsnamnet).

Ekonomi och transporter[redigera | redigera wikitext]

De stora näringarna på ön är främst turism, fiske, sjöfart och jordbruk. Tidigare fanns flera tegelbruk. Huvudort på Ven är Tuna by som ligger nära öns mitt. Det finns även ett mejeri på ön. Råvaran (mjölken) erhålls av öns getter.

Kyrkbacken kallas fiskeläget och hamnen på öns västkust. Bäckviken är också en hamn och fiskeläge. Det är här venfärjan från Landskrona lägger till, liksom båtarna från Köpenhamn och Råå under sommaren. Den tredje hamnen är Norreborg och finns på den nordöstra sidan av ön.

Byggnader[redigera | redigera wikitext]

Lokalisering

Det finns två kyrkor på Ven. Den äldsta ligger nära kusten i väster och den yngre låg mitt på ön, nära Uranienborg, astronomen Tycho Brahes boningar under åren 1576–1596. Den yngre kyrkan är numera tagen ur bruk och omgjord till museum och drivs av Fritids- och kulturförvaltningen i Landskrona. På den tiden var Ven Tycho Brahes egendom. Själva slottet byggdes 1576–1580 men ett par år efter att Brahe lämnat Ven började byggnaderna förfalla och revs efter en tid. Brahes underjordiska observatorium, som fick namnet Stjerneborg, byggdes 1584. I dag har kupolerna ovan jord restaurerats och 1901 års arkeologiska utgrävning finns att beskåda.

Sankt Ibbs gamla kyrka är belägen högst upp på Kyrkbacken på öns västra sida, mitt emot den danska orten Rungsted. Den byggdes på 1200-talet och är en av landets mest omtyckta vigselkyrkor. Den äldsta profana bebyggelsen är Nämndemansgården med anor från sent 1700-tal. Den är i dag Vens hembygdsgård. Spirit of Hven Backafallsbyn (tidigare enbart Backafallsbyn) är en konferensanläggning på Ven. Där finns sedan våren 2008 ett av de svenska, aktiva whiskydestillerierna, Spirit of Hven. I nära anslutning till detta ligger en golfbana (tillhörande S:t Ibbs golfklubb), som sedan 1974 har varit en av de större turistattraktionerna på ön.

På ön finns fyra fyrar: Hakens fyr, Västra fyren, Vens södra udde och Kyrkbackens fyr.

Tycho Brahes trädgård[redigera | redigera wikitext]

Sven-Ingvar Andersson i Tycho Brahe-trädgården på Ven 1992.

Under ledning av Sven-Ingvar Andersson genomfördes 1992 en rekonstruktion av den nordöstra kvartilen av Tycho Brahes trädgård. Det växtmaterial som infördes i trädgården bestämdes utifrån vad man vet om vilka växter som fanns i danska slotts- och klosterträdgårdar vid den här tiden. Trädgården har därför kallats "en planterad hypotes". Sedan 1993 driver Sveriges Lantbruksuniversitet i Alnarp och Landskrona kulturförvaltning ett gemensamt forskningsprojekt kring trädgården.

I kulturen[redigera | redigera wikitext]

Ön har kallats "Pärlan i Öresund" och är ett populärt turistmål, känd inte minst genom Gabriel Jönssons dikt "Vid vakten", som börjar med orden "Flicka från Backafall ..." och är tonsatt av trubaduren Gunnar Turesson. Gabriel Jönsson höll för övrigt fast vid stavningen av ön med h då han ansåg den vackrare.

På ön kan det lite skämtsamt sägas att man pratar venska.

På sin tid hindrade polisen andra konstnärer än Emil Johansson-Thor att verka på ön[källa behövs].

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ ”Ven - pärlan i Öresund - Landskrona.com”. www.landskrona.com. http://www.landskrona.com/information/ven-parlan-i-oresund. Läst 5 maj 2020. 
 2. ^ ”Vens backafall”. www.lansstyrelsen.se. https://www.lansstyrelsen.se/skane/besoksmal/naturreservat/landskrona/vens-backafall.html. Läst 16 mars 2020. 
 3. ^ ”Traktatstexten från Roskildefreden 1658”. Institut for Kultur og Samfund, Aarhus Universitet, Danmark. http://danmarkshistorien.dk/leksikon-og-kilder/vis/materiale/roskildefreden-1658/. Läst 9 juni 2013. 
 4. ^ ”Traktatstexten från Köpenhamnsfreden 1660”. Institut for Kultur og Samfund, Aarhus Universitet, Danmark. http://danmarkshistorien.dk/leksikon-og-kilder/vis/materiale/freden-i-koebenhavn-1660/. Läst 9 juni 2013. 

Allmänna källor[redigera | redigera wikitext]

 • Kustvall Larsson, Folke och Virginia: Från Ven till Hallands Väderö – naturpärlor i nordvästra Skåne (2008) Lidingö: Adoxa. ISBN 978-91-975588-6-0

Vidare läsning[redigera | redigera wikitext]

 • Broström, Ulla (1996). Följ med till Ven. Halmstad: Affirmera. Libris länk. ISBN 91-972147-5-2 
 • Carlsson, Lena (2006). Om tre gårdar på Hven. Landskrona: Litorina. Libris länk. ISBN 91-631-8912-7 
 • Hultqvist Silfverhjelm, Helena (2010). En liten prick i det smala sundet : om Ven och livet kring Öresund på Tycho Brahes tid. Kristianstad: Monitorförlaget. Libris länk. ISBN 978-91-85517-14-5 
 • Hven : bilder från förr / [utgiven av Lennart Petersson, Göran Olsson]. Landskrona: L. Petersson. 1989. Libris länk 
 • Jönsson, Åke (1999). Historien om en ö : Hven - från sagornas ö till turisternas. Stockholm: Arena. Libris länk. ISBN 91-7843-132-8 
 • Lundquist, Kjell (1982). Bibliografi över Ven. Landskrona: Stadsbibl. (distr.). Libris länk 
 • Petersson, Lennart (2002). Trafiken til Hven : med ånga och diesel. [S :t Ibb: L. Petersson]. Libris länk 
 • Pettersson, Eva (2013). Hven i ord och bild : ”vardagshistoria”. Stockholm: Vulkan. Libris länk. ISBN 9789187507137 
 • Tycho Braheminnena på Ven. Stockholm: Statens fastighetsverk. 2005. Libris länk 
 • Wrede, Gösta (1996). Tycho Brahe på Ven. Fischer pocket, 99-2191664-5 ([Ny utg.]). Stockholm: Fischer. Libris länk. ISBN 91-7054-806-4 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]