Internationella Engelska Skolan

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Internationella Engelska Gymnasiet Södermalm i f.d. Katarina realskolaSödermalm, Stockholm, 2013.
Internationella Engelska Skolan i f.d. Gubbängens gymnasium, Stockholm, 2016.

Internationella Engelska Skolan (IES) är en svensk friskoleorganisation, startad 1993, med skolor runt om i Sverige. Dess huvudkontor ligger i anknytning till den lokala skolan i Täby.

Skolverksamheten[redigera | redigera wikitext]

Internationella Engelska Skolan startades med ursprungligen en skola i Enskede 1993 av den i amerikanskt födda läraren i naturorienterande ämnen (NO) Barbara Bergström. Detta efter att hon sedan sin flytt till Sverige 1968 (och giftermål med den svenske journalisten Hans Bergström) undervisat i svenska skolor och känt frustration över bristande ledarskap och studiedisciplin. I IES bedrivs uppåt hälften av undervisningen på engelska med många lärare från engelskspråkiga länder. Inriktningen är internationell med formell disciplin och lärarna tilltalas med efternamn, till exempel Mr/Ms Franzén. Varje elev har sin egen speciella mentor bland lärarna, och någon form av betyg eller analyssamtal förmedlas fyra gånger om året för att underlätta orienteringen för eleverna. Företaget har mött kritik för att ha förmedlat betyg även till elever i årskurs fyra.

Företaget[redigera | redigera wikitext]

Skolan är Sveriges största fristående grundskoleverksamhet. Verksamhetsåret 2016/2017 går drygt 21 400 elever i Sverige i företagets 30 grundskolor i årskurserna 4-9 och den enda gymnasieskolan (Internationella Engelska Gymnasiet på Södermalm i Stockholm). Grundskolorna finns i Bromma, Gubbängen, Borås, Enskede, Eskilstuna, Falun, Gävle, Göteborg, Halmstad, Hässelby, Hässleholm, Huddinge, Järfälla, Jönköping, Karlstad, Kista, Liljeholmen, Linköping, Lund, Nacka, Skärholmen, Sundsvall, Tyresö, Täby, Umeå, Uppsala, Västerås, Älvsjö och Örebro. Från hösten 2014 förbereds en komplettering med skolor på upp till ytterligare åtta orter. Företaget har 2016/2017 omkring 2300 anställda.

Verksamheten bedrivs som aktiebolag med Barbara Bergström som ägare och arbetande styrelseordförande. 2012 sålde hon huvuddelen av verksamheten till det amerikanska TA Associates, en equityfond med starka anknytningar till universitet och forskning i USA och med kontor i London. VD för skolverksamheten är Ralph Riber (2013), med bakgrund från bl a Carema, Exportrådet Paris och Adacra.

Från och med höstterminen 2009 övertog Internationella Engelska Gymnasiet Södermalm Katarina Realskolas gamla lokaler (tidigare även hemvist för Teaterhögskolan i Stockholm) på Södermalm efter att tidigare ha legat i Enskede.

Utmärkelser[redigera | redigera wikitext]

Tre år i rad har olika skolor inom verksamheten vunnit den anrika Nutidsorienteringen som bäst i Sverige och dessutom även ett flertal bästa regionalt 2010-2012[1]

Även grundaren Barbara Bergström har tilldelats utmärkelser som "Årets företagare" i olika sammanhang.

Kontroverser[redigera | redigera wikitext]

År 2014 sparkade rektorn för Internationella Engelska Gymnasiet en lärarvikarie eftersom denne var medlem i Sverigedemokraternas ungdomsförbund SDU.[2]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Arbetarbladet 14 december 2012, "Internationella Engelska Skolan bäst i Nutidsorientering"
  2. ^ http://www.friatider.se/fick-sparken-eftersom-han-var-med-i-sdu

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]