Bostongurka

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Burk med Bostongurka

Bostongurka är ett registrerat varumärke för en inläggning från Felix, som innehåller bland annat hackad gurka, lök, paprika, senapsfrö och andra kryddor. Bostongurka finns i olika varianter. Många konkurrerande företag säljer liknande gurkmixer.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Bostongurka är en svensk uppfinning som kom till 1951 då Herbert Felix, dåvarande chef för AB Felix, ville ta vara på gurksnuttar i produktionen. Den nya gurkmixen var tänkt att användas till snabbmat, en tanke han fick efter en resa till USA. Efter att företaget haft en intern namntävling kom Herbert Felix sekreterare med det vinnande förslaget - Bostongurka. Skådespelaren Erik "Bullen" Berglund sägs ha jobbat på att ta fram en liknande produkt att lanseras tillsammans med sitt eget korvmärke.[källa behövs]

Skyddat varumärke eller inte?[redigera | redigera wikitext]

Bostongurka är sedan 1979 ett registrerat varumärke och tillhör Procordia Food AB men ämnet har med åren blivit omstritt.

1999 började Björnekulla att sälja en gurkmix som de kallade Bostongurka. Det ledde till att Felix ägare Procordia drog Björnekulla inför rätta för varumärkesintrång. Björnekulla hävdade att varumärket blivit mer en varutypbeteckning än ett varumärke.

Tingsrätten i Stockholm gick på Procordias linje, men 2001 överklagade Björnekulla till Svea hovrätt. Procordia hade genomfört egna undersökningar om allmänhetens uppfattning av varumärket. EG-domstolen gav i ett förhandsutlåtande 2004 visst stöd åt Björnekullas möjlighet att använda ordet bostongurka.

Efter sex års rättslig tvist nådde slutligen parterna förlikning utan att hovrätten kommit med utslag, vilket betyder att tingsrättens dom står fast. Några månader efter förlikningen ändrade Björnekulla namnet på sin produkt till hackad gurka.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]