Brödgran

Från Wikipedia
Brödgran
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeVäxter
Plantae
DivisionFröväxter
Spermatophyta
UnderdivisionBarrväxter
Coniferophyta
KlassPinopsida
OrdningPinales
FamiljAraukariaväxter
Araucariaceae
SläkteBrödgranssläktet
Araucaria
ArtBrödgran
A. araucana
Vetenskapligt namn
§ Araucaria araucana
Auktor(Molina) K.Koch
Närbild av brödgranens grenar, i Visby botaniska trädgård
Närbild av brödgranens grenar, i Visby botaniska trädgård

Brödgran (Araucaria araucana), även kallat apträd eller apskräck[1], är ett barrträd som i sin naturliga miljö kan bli nästan 50 meter högt. Trädet växer naturligt i södra Chile och avgränsade delar av Argentina. Barren är tjocka och fjällika. Kottarna är klotrunda med en diameter på 10 till 20 cm. Fröna är ätliga och påminner till utseendet om små kokosnötter och är 2 till 4 cm långa.[2] Växten är oftast tvåbyggare, men kan ibland ha han- och honplantor på samma individ.

Utbredning, användning[redigera | redigera wikitext]

Tidigare var brödgran ett viktigt timmerträd och de stora näringsrika fröna har varit en viktig födokälla för Mapuchefolket.[2]

I dag är trädet utrotningshotat och fridlyst i Chile. Fröna från trädet som är ätliga plockas och tillagas på olika sätt. I bland annat Skottland undersöker man möjligheterna att odla trädet för dess ätliga frön som skulle kunna bli en ny matresurs i en annars karg och obördig miljö.[källa behövs]

Trädet är härdigt i de mildaste delarna av Sverige, till exempel på Gotland och på Västkusten.

Olika namn[redigera | redigera wikitext]

Andra namn är 'pehuén' som för mapuchefolket är ett heligt träd, där man använder barren och trädet för olika ändamål. Ett annat namn på trädet är apskräck.[3] Det engelska namnet monkey-puzzle tree började användas på 1800-talet efter att en engelsman visade upp det då mycket ovanliga trädet för några vänner, och en av dem kommenterade att de vassa barren säkert är avskräckande för apor.[4] Namnet är dock något oegentligt eftersom trädet inte växer i områden där apor lever.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [https://skud.slu.se/Skud/ReportPlant?skudNumber=191 Araucaria araucana] SKUD Plant
  2. ^ [a b] ”Informationsskylt, Apskräck”. Botaniska trädgården, Visby. https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Apskr%C3%A4ck_Info.jpg. Läst 22 augusti 2016. 
  3. ^ http://www.blomdatabasen.se/website/plant.php?id=137
  4. ^ Alan Mitchell (1996). Alan Mitchell's Trees of Britain. Collins. ISBN 0-0021997-2-6