Bröstsim & gubbsjuka

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Bröstsim & gubbsjuka är ett svenskt folklustspel från 1999 med buskisduon Stefan & Krister. Farsen hade premiär den 3 juli 1999 på Vallarnas friluftsteater i Falkenberg och regisserades av Örjan Herlitz, utgiven på både video och DVD (efter filminspelningLisebergsteatern, 27 okt 1999). Ursprungligen en bearbetning av den tyska farsen Der kühne Schwimmer av Franz Arnold och Ernst Bach.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Handlingen utspelar sig i Falkenberg, hemma hos den gubbsjuke och förmögne grosshandlaren Thor Modin. Thor har dragit en vinstlott och är på väg att gifta om sig för tredje gången. Bruden – Kickan – är en ung, vacker kvinna som har lovat honom giftermål eftersom hon tror att han räddat livet på henne när hon höll på att drunkna vid Skrea strand. Problemet är dock att han omöjligt kan ha räddat livet på henne, eftersom han inte kan simma. Thors ende själsfrände, den försupne byggmästaren Åke Söderbladh, är den första som får reda på sanningen.

Thors två hembiträden, den världsvana Dagmar och unga "kyskhetsfulla" Rakel, hjälper till att rusta inför bröllopsfesten. Thors dotter, fröken Tutta, stöttar sin far, samtidigt som hon får bemöta den nya hundtokiga grannen Hugo Planertz som är i mån om särskilda avelsaffärer. Kickans mor, Anne-Marie, ser fram emot bröllopet medan Kickans före detta pojkvän Jöns-Olle ifrågasätter saken och får i sinom tid reda på hur allt egentligen ligger till.

Rollista (i urval)[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]