Bradashesh

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Bradashesh
Region
Land Albanien Albanien
Prefektur Elbasan prefektur
Koordinater 41°06′N 20°01′Ö / 41.1°N 20.02°Ö / 41.1; 20.02
Tidszon CET (UTC+1)
 - sommartid CEST (UTC+2)
Albania relief location map.jpg
Red pog.svg

Bradashesh är en ort och tidigare kommun i Elbasan prefektur i centrala Albanien. Vid lokalreformen 2015 blev den en del av Elbasan kommun. [1] Befolkningen vid folkräkningen 2011 uppgick till 10 700. [2] Den administrativa enheten består av byarna Bradashesh, Balez Lart, Balez Poshte, Kusarth, Kozan, Karakullak, Letan, Rrile, Shtemaj, Ulem, Katund i Ri, Fikas, Petresh, Shemhill, Shingjon, Recan och Gurabardhë.

Bradashesh ligger strax norr om ett stort område med järn- och stålindustri som byggdes under kommunisttiden under Enver Hoxha. Det var tidigare den största metallurgiska anläggningen i Albanien med en maximal produktion på 600 000 ton stål per år och sysselsatte som mest cirka 12 000 arbetare[3].

Bradashesh korsas av olika trafikleder: vägen från Tirana över Krraba-passet och Elbasan till Korça (SH3) och den viktiga väst-östliga förbindelsen från Durrës över Rrogozhina till Elbasan (SH7) och vidare till den makedonska gränsen. Vägen längs floden Shkumbins följer också den längsta järnvägslinjen i Albanien som går från Durrës till Pogradec och passerar Bradashesh.

I antiken korsade Via Egnatia området och den romerska bosättningen Ad Quintum låg där Bradashesh ligger idag. Staden grundades troligen mellan slutet av 100-talet e.Kr. till början av 300-talet e.Kr. och var bebodd fram till 400-talet. Idag är det en välbevarad arkeologisk plats med bland annat ruiner av en romersk villa och ett mycket fint exempel på ett romerskt badhus. [4]

Bradashesh

Referenser[redigera | redigera wikitext]