Korça

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Korça

Korça (på albanska även Korçë, arumänska: Curceaua, grekiska: Κορυτσά, Korytsá, italienska: Corizza, turkiska: Görice) är en stad i sydöstra Albanien. Den är centralort i distriktet Korçë och residensstad för Korçëprefekturen. Staden har 58 800 invånare (2004).

Korçë är beläget på 800 meters höjd.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Korça grundades år 1280 men förstördes 1440 av Osmanska riket. På 1600- och fram till 1800-talet blev staden en viktig handelsstad. Staden blev en viktig stad för Albaniens oberoende från osmanerna, och staden från staden härstammade frihetskämparna Themistokli Gërmenji och Mihal Grameno. Staden ockuperades av grekiska trupper 1912-1914 och av franska trupper 1916-1920, men blev ånyo en del av Albanien då alla utländska arméer lämnat landet.

Kultur[redigera | redigera wikitext]

Korça har varit ett viktigt religiös centrum för både ortodoxt kristna och muslimer i flera århundraden. Staden är säte för en ortodox metropolit och där finns en moské från 1500-talet. Det var ett centrum för kulturell fabricering av albansk identitet under albanernas kamp för självständighet från osmanerna och härbärgade år 1889 den första albanska skolan.

Ekonomi[redigera | redigera wikitext]

Korça är omgiven av ett bördigt jordbruksområde. Staden har bland annat livsmedels- och textilindustri.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]